“El periple de Baldassare” d’Amin Maalouf

Foto: lacampanaeditorial.com

            El periple de Baldassare

           d’Amin Maalouf

Amin Maalouf (1949) és un escriptor libanès en llengua francesa del que ja hem llegit al Club de Lectura la seva primera obra Lleó, l’africà. Els seus pares eren d’ascendència cristiana i Amin va estudiar sociologia i economia política al Líban on va fer de periodista durant 12 anys fins el 1975 en que es va establir a França amb la seva família tot fugint de la guerra civil al seu país. Aquestes peripècies personals es reflecteixen en la seva obra on personatges de diferents comunitats de llengua, religió o ètnia intenten una convivència no sempre fàcil.

El llibre que hem llegit al Club de Lectura és una crònica en forma de dietari dels viatges de Baldassare pel Mediterrani i més enllà cercant un llibre on pretesament hi ha la paraula que l’ha de salvar davant de la imminent fi del món l’any 1666. En aquell any un devastador incendi va arrasar bona part de la ciutat de Londres, i això va portar a alguns cristians a atribuir-ho al 666, el número de la bèstia segons el llibre de l’Apocalipsi de sant Joan.

L’acció transcorre, doncs, durant el segle XVII, i el protagonista de l’obra, Baldassare, és un comerciant del ram de les antiguitats, d’origen genovès establert a la ciutat de Gibelet, antigament coneguda com Biblos, situada a la costa oriental del Mediterrani on avui hi ha el Líban.

És una obra de lectura entretinguda on l’actitud escèptica i equànime de Baldassare contrasta amb un entorn de fanatisme religiós i superstició. Encara que el protagonista no pot evitar veure’s arrossegat per l’entorn enfollit que el porta a viatjar perseguint el llibre que presumptament l’ha de salvar. És una història plana, amb una trama senzilla, que permet un lectura assossegada. Baldassare professa l’amor pels llibres i per les antiguitats i, com a bon comerciant, sempre és prudent en les seves manifestacions quan tracta amb persones que no són del seu mateix grup cultural. També han merescut comentaris les relacions del protagonista amb els personatges femenins i també, que malgrat les adversitats de tot tipus, Baldassare en cap moment passa estretors econòmiques.

En resum, les aventures de Baldassare, plenes de decepcions i fracassos en l’entorn apocalíptic de 1666, en general, ens han agradat.

 

Jordi Gras

Deixa un comentari