La carta de Galileu

JORDI GRAS

La carta de Galileu

El passat 2 d’agost es va trobar a la biblioteca de la Reial Societat de Londres el manuscrit original d’una carta que Galileu havia enviat al seu amic el matemàtic Benedetto Castelli el 21 de desembre de 1613. La Reial Societat, que va tenir com a nom complet “La Reial Societat de Londres per a millorar el coneixement de la Natura”, va néixer l’any 1660 i és una de les societats científiques més antigues del món. Aquesta notícia ha merescut un article així com un comentari editorial a la revista Nature.

Galileu va escriure milers de cartes, perquè doncs és tan important aquesta troballa?. Aquesta carta fa molts anys que es considerava perduda, i en ella Galileu exposava per primer cop els desacords de la ciència amb l’astronomia Vaticana i afirmava que la ciència no havia d’estar sota el control de la doctrina eclesiàstica; en concret Galileu afirmava que la Terra dóna voltes al voltant del Sol mentre que l’església deia que era el Sol el que donava voltes al voltant de la Terra. En això rau la importància d’aquesta carta

La disputa entre els científics i l’Església venia de lluny. L’any 1543 l’astrònom polonès Nicolau Copèrnic va publicar un llibre on suggeria que la Terra voltava al voltant del Sol. L’any 1600 la Inquisició a Roma cremava a la foguera el frare dominic i matemàtic Giordano Bruno entre d’altres coses per donar suport a les idees de Copèrnic. Només deu anys més tard Galileu va publicar un llibre on explicava els seus descobriments amb un telescopi construït recentment que confirmaven les idees de Copèrnic i tres anys més tard Galileu feia la carta l’original de la qual s’ha descobert ara. La història continua quan l’any 1615 un frare dominic, Niccolò Lorini, feia arribar una còpia d’aquesta carta a la Inquisició a Roma, on està des d’aleshores desada a l’arxiu secret del Vaticà.

La còpia enviada per Lorini va tenir conseqüències negatives per a Galileu: se li va dir que abandonés el suport al model de Copèrnic i l’any 1633 Galileu va ser jutjat davant del tribunal de la Inquisició on va ser condemnat per heretge a la pena de presó que es va commutar per arrest domiciliari, situació en la qual Galileu va viure els darrers 9 anys de vida.

La primera i última pàgina de la carta de Galileu al seu amic Benedetto Castelli. L'última pàgina mostra la seva signatura, G.G." . www.nature.com

Tornant al descobriment de la carta afegirem que la va trobar un historiador de la ciència de la universitat de Bèrgam (Itàlia), Salvatore Ricciardo, que havia anat a la biblioteca de la Reial Societat per altres raons, però que va decidir donar un cop d’ull al registre on-line de les cartes de Galileu. Els historiadors ara es pregunten com és que es considerava perduda si estava en una biblioteca a Londres? Una de les raons pot ser que estava mal inventariada ja que constava com a escrita el 21 d’Octubre i això pot haver desorientat als estudiosos. De fet en un catàleg de la Reial Societat publicat l’any 1840 es mantenia l’error de datació. Segons Ricciardo aquesta carta de Galileu és un dels primers manifestos en favor de la llibertat de la ciència.

Com va arribar la carta a Londres? L’amic matemàtic de Galileu que la va rebre li va tornar l’original i Galileu la va fer arribar al Vaticà el 16 de Febrer de 1615 perquè temia que la còpia que tenia la Inquisició podia haver estat manipulada per perjudicar-lo. La carta mostra rectificacions fetes pel mateix Galileu perquè no fos tan cantelluda. Així on Galileu havia escrit que algunes afirmacions de la Bíblia eren “falses si es considerava el sentit literal de les paraules” ell mateix va tatxar falses i va posar “semblen diferents de la realitat” en un intent d’evitar les ires de la Inquisició. Ara serà possible comparar aquesta carta amb la còpia que hi ha al Vaticà i comprovar si aquesta darrera va ser manipulada per perjudicar a Galileu com ell temia. El camí que va seguir la carta de Roma a Londres és desconegut. El fet és que ha estat a Londres com a mínim els darrers 250 anys.

 

Jordi Gras

2 comentaris a “La carta de Galileu”

Deixa un comentari