Panellets

Panellets

 

Els panellets són uns pastissos petits, generalment rodons, fets amb una massa de sucre, rovell d’ou i ametlla –de vegades, en receptes casolanes, també porten patata o moniato. Es complementen amb més elements, com ara pinyons, ametlla esbocinada, coco, xocolata, etc. Hi ha tantes maneres de fer panellets com cases que en fan, però aquells més típics són els d’ametlla i els de pinyons.

A Catalunya els panellets són la menja típica de Tots Sants, juntament amb les castanyes i els moniatos. No se n’ha arribat a aclarir l’origen exacte, però sembla que són hereus d’antics cultes funeraris que consistien a portar panets petits com a ofrena a l’església o a les tombes dels difunts en aquesta festivitat. A més, el fet que siguin aliments de llarga durada els lliga amb el concepte d’eternitat i remembrança dels morts.

Aquests productes, a més de Catalunya, també són les postres típiques a Eivissa, el País Valencià i uns altres llocs relacionats.

Els panellets són un producte registrat com a especialitat tradicional garantida (ETG) per la Unió Europea.

A alguns llocs de la Segarra n’hi deien mitgetes als panellets.

Recepta:

1 Kg d’ametlla

700 gr de sucre

El sucre de llustre, q vol dir molgut o mòlt,

2 o 3 ous,

Quan les ametlles són molt seques admeten més ous, si són tendres no n’admeten tants,

Hi ha famílies que hi posen un raig d’anís.

Varietats més típiques:

De pinyons,

Ametlla,

Codonyat,

Coco,

Llimona,

El banyat amb xocolata,

I els de cafè,

A cada una d’aquestes varietats se li dóna una forma diferent,

il·lustració: google.es

Rosa Gassó i Montse Martí

31 d’octubre de 2018

1 comentari a “Panellets

Deixa un comentari