Bon dia 12 de febrer de 2019

foto: tribus de la segarra
Detall de la vila cap al tard. Santa Coloma de Queralt. 11 de febrer de 2019.

12 de febrer de 2019

  • Ara fa 557 anys de la Revolta dels Remences.  Fou el conjunt de moviments revolucionaris que va protagonitzar la pagesia de la Catalunya Vella durant la segona meitat del segle XV per reivindicar l’abolició dels mals usos, un conjunt de gravàmens, servituds i subordinació humiliant cap al seu senyor  ca.wikipedia.org

  • 1° a les vuit del matí. Cel serè i teulades blanques. Vent de ponent i ambient fred. Bufanda i gorra. Farà sol i ho agrairem.

  • Avui felicitarem a les qui es diuen Eulàlia, Laia o Lali.

  • “Qui no té era ni cup, la meitat del blat i el vi perdut.”

     

Bon dia 
Santa Coloma de Queralt
La Segarra
República, ocupada, de Catalunya

 
 

 

 Què fem?

Santa Coloma de Queralt

avui

JUDICI A LA DEMOCRÀCIA

AVUI COMENÇA EL JUDICI CONTRA EL 1-O I NO ENS HEM DE QUEDAR AMB EL BRAÇOS PLEGATS

Dimarts 12 de febrer

– A les 12 del migdia

Concentració davant de l’Ajuntament de Santa Coloma

ANC-Baixa Segarra

23

                febrer

DONES COLOMINES

La jaula de las locas

Musical protagonitzat per Àngel Llàcer

Al teatre Tívoli

Dissabte 23 de febrer del 2019

Hora sortida: 18.30 h

Reserves pagament fins al 5 de febrer

cada dijous

CURS SARDANES

Cada dijous de 2018 fins el 31 de Maig de 2019, –els dijous laborables–, de 8 a 9 del vespre al Casal de la Vila

Professor: Carles Roca

Informació extreta de l’aplicació eBando, Ajuntament de Santa Coloma de Queralt, i altres fonts.

Shakespeareman, per Mathew McFarren. fineartamerica.com

“Shakespeare no hagué d’esforçar-se gaire per tal de ser Shakespeare, ni Goethe per tal de ser Goethe, ni Dant per tal de ser Dant. I això és una mica descoratjador.”

Joan Fuster

cabana 

talavera

la segarra

10 de febrer de 2019

Il·lustració: i.pinimg.com

Dona’m, amor, la mà.

Cadascú amb la seua memòria obrint-li venes, 

fem camí. 

Cadascú amb els seus jardins i la seua tristesa, 

fem camí.

Cadascú amb la seua por menjant-li les pupil·les, 

fem camí.

Cadascú amb la seua nit i la seua ràbia, 

fem camí. 

Cadascú amb la seua alegria de ser amb l’altra, 

fem camí. 

Siga neu o desert el paisatge i la interpèrie, 

siga ocell o un dolor l’horitzó que s’anuncia, 

dona’m, amor, la mà.

 

De Versos per a Anna

Marc Granell

església de sant gil

albió

la vall del corb 

la segarra

10 de febrer de 2019

Joan Miró, 1924, "Maternitat"

Entre els anys 1928 i 1930, les diferències dins del grup dels surrealistes cada vegada van ser més evidents, no solament pel que fa a l’art plàstic, sinó també en el vessant polític. Miró es va anar distanciant progressivament, tot i acceptar els principis de l’estètica surrealista; tampoc se sentia obligat a participar en totes les manifestacions. L’11 de març de 1929, en una reunió al Bar du Château, amb Breton ja adherit al partit comunista, va sorgir un tema de discussió sobre el destí de Lev Trotski; aquest tema finalment va quedar al marge i la discussió va portar a clarificar les posicions de cadascú. Entre els que es van manifestar en contra d’una acció comuna basada en un programa de Breton, es trobaven Miró, Michel Leiris, Georges Bataille i André Masson. Miró només volia defensar-se i lluitar amb la pintura. Entre la posició de Karl Marx, que advocava per «transformar el món» mitjançant la política, o la de Rimbaud, de «canviar la vida» mitjançant la poesia, Miró va escollir la segona. Va ser aleshores quan Georges Hugnet va explicar que Miró només pot defensar-se amb la seva pròpia arma, que és la pintura:

 “Sí, Miró ha volgut assassinar la pintura, l’ha assassinada amb medis plàstics, mitjançant un art plàstic que és una de les més expressives del nostre temps. L’ha assassinada, potser, perquè no volia doblegar-se a les seves exigències, a la seva estètica, a un programa massa estret per donar via lliure a les seves aspiracions”.

Viquipèdia

terra argilosa i boira

bellprat

la segarra

6 de febrer de 2019

Caricatura de Martin Heidegger, per David Levine

“Ensenyar és més difícil que aprendre, perquè implica un fer aprendre. L’única cosa que el mestre ensenya, diu Heidegger, és l’art d’aprendre.”

      ¿Què significa ensenyar?   Ensenyar és un moviment inacabable entre el que es diu i el que encara no s’ha dit o, potser el que és impossible de dir.

 

Joan-Carles Mèlich

La lectura com a pregària

matí rosat

santa coloma de queralt

la segarra

7 de febrer de 2019

foto: naciodigital.cat

Presos polítics, ostatges d’un país extranger

L’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa defineix el pres polític i considera que una persona privada de la seva llibertat personal ha de ser considerada com a “pres polític”

* si la detenció s’ha imposat en violació d’una de les garanties fonamentals establertes en el Conveni Europeu de Drets Humans i els seus Protocols, en particular la llibertat de pensament, consciència i religió, llibertat d’expressió i informació, llibertat de reunió i associació;

* si la detenció s’ha imposat per raons purament polítiques sense connexió amb cap delicte

* si, per motius polítics, la durada de la detenció o les seves condicions són clarament desproporcionades a la infracció per la qual la persona ha estat declarada culpable o sospitosa;

* si, per motius polítics, la persona va ser detinguda de forma discriminatòria en comparació amb d’altres.

* si la detenció és el resultat d’un procediment clarament injust i això sembla estar relacionat amb motius polítics.

wikipedia

Foto: vilaweb.cat

fotos: tribusdelasegarra
paisatge segarrenc
talavera
la segarra
10 de febrer de 2019
Il·lustració: La de la Seu d'Urgell. commons.wikimedia.org

Fragment

        “Les catedrals,  les verticals de les catedrals, són glaçades.  La més bonica de Catalunya és la de la Seu d’Urgell,  que és romànica.  Potser les que ho són menys són les de Barcelona,  a causa potser de la riquesa i l’epastifament de l’aire.  Girona,  Lleida,  Vic,  són catedrals que fan una basarda gebrada.  Almenys a mi m’ho sembla.  Però són sobretot fredes l’arquitectua de les cases,  les pintures,  les escultures del país –és a dir,  tot allò que es projecta sobre la naturalesa meridional d’aquest país.  És molt difícil de demostrar el que dic.  No hi ha arguments.  S’ha de sentir –s’ha d’haver posat l’atenció sobre les realitzacions del país; cal haver vist,  per exemple,  els quilòmetres de pintura que he vist,  directament o reproduïda.  D’on prové aquest fet? Que potser no té cor,  la gent? O no té gràcia? O no té una manera cordial d’expressar-se? No ho sé.   Només les formes velles de les cases de pagès em fan sentir alguna cosa –alguna cosa que no sabria definir,  una certa gràcia humana.  La resta em deixa indiferent.  Sobre tot plegat hi hauria molt a dir,  és clar.”

Notes per a Sílvia

Josep Pla

a l’hivern

talavera

la segarra

10 de febrer de 2019

Il·lustració: Seny Major, de Cervera. És una campana monumental i commemorativa, potser de l´acabament de les obres del campanar. Data de 1424, fa 150 cm de boca i pesa ca 2500kg. Porta 6 cops el segell municipal estampat al flanc i uns escudets amb un arbre (un Om?). Duu una inscripció amb el nom del fonedor i l´any, cosa ja prou inusual en aquells temps, fet que expressa l´orgull del constructor d´inmortalitzar-se en un bronze enorme, ben decorat i esplèndid de so. www.casacota.cat
 
El seny del lladre
 

“El seny del lladre era el toc de campana que es feia en caure la nit, a l’hora de guardar animals, recollir eines, ajuntar la família i barrar portals. se suposa que en aquella hora, les persones honrades ja no havien de córrer pel carrer. I qui ho feia, potser era un lladre. D’aquest toc també se n’ha dit toc de queda. o sigui: toc de recolliment. La paraula seny vol dir enteniment i sentit comú, però també vol dir senyal i campana.” 

Del llatí signum. Amb el significat de ‘campana’, signum ja apareix usat en el segle VI. (dcvb)

L’Almanac del cordill

Hey ho, let’s go! hey ho, let’s go!
Hey ho, let’s go! hey ho, let’s go!
They’re forming in straight line
They’re going through a tight wind
The kids are losing their minds
The blitzkrieg bop
They’re piling in the back seat
They’re generating steam heat
Pulsating to the back beat
The blitzkrieg bop
Hey ho, let’s go
Shoot’em in the back now
What they want, I don’t know
They’re all revved up and ready to go
They’re forming in straight line
They’re going through a tight wind
The kids are losing their minds
The blitzkrieg bop
They’re piling in the back seat
They’re generating steam heat
Pulsating to the back beat
The blitzkrieg bop
Hey ho, let’s go
Shoot’em in the back now
What they want, I don’t know
They’re all revved up and ready to go


 

22 de juliol de 2019

foto: tribus de la segarra Foto: Talavera, avui de matí.  22 de juliol de 2019   Un dia com avui de 1718, per una Reial ordre de Felip IV s’anulava la figura dels jurats i nomenava  regidors com a Castella.  Més info: www.girona.cat 18°  a les set del matí. Cel serè, no fa vent i

Llegir més »

21 de juliol de 2019

foto: tribus de la segarra Foto: Sant Magí de la Brufaganya ahir a migdia. 21 de juliol de 2019 Tal dia com avui de 1814 Ferran VII, restaura la Inquisició a l’estat espanyol. Tots els avenços de Cadis, en orris, i l’absolutisme recuperat. Espanya sempre enrere; abans i ara. Llegiu-ne més a: sapiens.cat 18°  a

Llegir més »

Violència de fa 30.000 anys

JORDI GRAS Violència de fa 30.000 anys L’any 1941 mentre es portaven a terme uns treballs en una mina de fosfats de la regió de Cioclovina (Romania) es va trobar un crani humà de 33.000 anys d’antiguitat.  Degut a que la troballa no es va fer en el curs d’una excavació arqueològica no es va

Llegir més »

20 de juliol de 2019

foto: tribus de la segarra Foto: Matins de temperatura suau i boires, als afores de la Vila. Santa Coloma de Queralt. 20 de juliol de 2019 Tal dia com avui de 1280 va tenir lloc la capitulació de Balaguer davant del setge de Pere el Gran contra els nobles revoltats dels comtats de Foix i

Llegir més »

19 de juliol de 2019

foto: tribus de la segarra Foto: Avui de matí, força boira. Santa Coloma de Queralt. 19 de juliol de 2019 Un dia com avui de 1936. “Liderats pels generals Mola i Sanjurjo, i seguint l’exemple dels fets del dia anterior, la gran majoria de les unitats militars, amb el suport de feixistes civils, es revolten

Llegir més »

Deixa un comentari