JOSEP M CARRERAS

Espais de llibertat

 

            Quan més angoixats ens trobem per les cabòries que no ens deixen de petja, més necessitem trobar moments de relaxament i reflexió serena. L’estiu és una ocasió propícia per trobar-nos a nosaltres mateixos i no perdre de vista ni les il·lusions ni el sentit dels nostres actes. Per això, deixeu que avui us proposi un d’aquests “espais de llibertat”, entre la natura i la música.

            Ja fa vuit anys que els promotors de les Nits Musicals a Sant Magí de la Brufaganya no deixen de sorprendre’ns. Lluny de decaure, compleixen fidelment la finalitat inicial de crear espais de comunicació a través de concerts de música clàssica en un indret únic, desconegut per a molts. Hi han actuat primeres figures com Ignasi Terraza, Marta Mathéu, el Cor Vivaldi, l’Escolania de Montserrat…

            Enguany va inaugurar elm Cicle el Cor de Cambra del Palau de la Música, acompanyat de l’orquestra La Caravaggia; ens va oferir un conjunt d’ensalades i madrigals del Renaixement català interpretats amb instruments de l’època. Aquest juliol ha estat el Cor Jove de l’Orfeó Català acompanyat de l’Orquestra Barroca Ars Musicae qui ens ha fet gaudir amb la interpretació de Dido & Aeneas de Henry Purcell, considerada la primera òpera moderna. No va ser una execució estàtica, sinó que els cantaires –amb detalls de vestuari adients als personatges que representaven- es movien com si es tractés d’un escenari real. Les 60 veus i els 20 instruments de l’orquestra, dirigits pel mestre Esteve Nabona, omplien la nau del santuari, però no més que els aplaudiments finals que retrunyiren llarga estona per mans dels més de 250 assistents que omplien l’església. A la sortida no hi faltà la clàssica xocolata desfeta al pati. Cantaires i públic pogueren intercanviar impressions i comentaris en un ambient distès. La lluna, que s’aixecava pel damunt del santuari, va donar peu a cantar La Sardana de les Monges;després, ja amb la majoria dels assistents, el Cant de la Senyera.

            Per al 10 d’agost hi ha prevista l’actuació del grup Gili-Romaní Hot Jazz Cats, que ens oferiran peces de jazz clàssic sota el títol de “Blues, swing, espirituals i estàndards dels anys 20, 30 i 40 a Nova Orleáns, Chicago i Nova York”. Ricard Gili (trompeta) va ser fundador del mític conjunt La Locomotora Negra i Oriol Romaní (clarinet) de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya. Els acompanyaran Queralt Camps (contrabaix), Xavi Hinojosa (bateria) i Federico Mazzanti (piano)

            Per al mateix mes d’agost (concretament el dia 21) actuarà fora de programa la Cobla Jove de Reus que ens oferirà música popular catalana, a més de sardanes balladores a la mateixa plaça del santuari en una nit que es preveu màgica.

            Per al mes de setembre hi ha prevista l’actuació del quartet Hirundo Maris, format per Ariadna Savall (veu i arpes), Petter U. Johanssen (veu, hardingfele i císter), M. A. Cordero (colascione i contrabaix) i Michal Nagy (guitarres). Interpretaran bàsicament peces del Barroc i cançons tradicionals d’Europa.

            Podem gaudir doncs d’un  cicle de concerts de primera qualitat i a la vegada contribuir a la restauració del santuari. Tots els diners van destinats a fer de Sant Magí de la Brufaganya un centre cultural de coneixement del territori i de la natura, donada la gran varietat de fauna i flora que es troba en aquest indret. Vol ser també un centre d’acollida per a vianants i excursionistes i un punt de referència per activitats culturals diverses, entre les quals esperem mantenir viva la flama de les Nits Musicals.

            Si no hi heu estat mai, veniu a conèixer l’indret. I si ja el coneixeu, veniu a gaudir altra vegada d’aquest entorn únic que sempre ens té sorpreses reservades. Allunyareu fantasmes i  cabòries i podreu fruir d’un espai de pau i llibertat.

 

Josep M Carreras

25 de juliol de 2019

foto: tribus de la segarra

Deixa un comentari