Raymond Chandler (1888-1959) és considerat com un dels pares de la novel·la negra americana i per extensió d’aquest gènere. La seva formació acadèmica li va permetre accedir a un càrrec de funcionari a Anglaterra però ho va deixar. Posteriorment, als Estats Units va ser un alt executiu d’una empresa petroliera però va ser acomiadat durant la Gran Depressió dels anys 30. Això el va portar a viure de la literatura escrivint novel·les i guions de pel·lícules que el van portar fins i tot a col·laborar, i barallar-se, amb Alfred Hitchcock.


Al Club de Lectura hem llegit La finestra alta que transcorre en la Califòrnia de principis del anys 40 del segle passat. El personatge principal és l’inspector privat Philip Marlowe que a molts ens ha portat la imatge de Humphrey Bogart. De fet aquest va ser l’actor que va personificar Marlowe al cine amb més èxit.
La lectura no ha generat gaires entusiasmes. Potser perquè estem més familiaritzats amb les novel·les escandinaves d’aquest gènere que hem llegit recentment i en canvi aquesta obra, que ja té més de 70 anys, s’ha de considerar com un clàssic. S’han comentat les descripcions minucioses que fa l’autor dels personatges i de les situacions encara que a vegades a algú li han resultat pesades. De totes formes això ens ha permès veure l’entorn sòrdid en que es desenvolupa l’argument en una societat encara sota la crisi econòmica dels anys 30. Hi hem trobat els elements clàssics del gènere, com són un inspector marginat, un consum imprudent d’alcohol, abusos sexuals, assassinats i delinqüència econòmica. Marlowe té relacions no gaire fluides amb la policia, tot i que la seva professionalitat l’obliga a col·laborar-hi. En aquesta obra hem vist uns tocs psicoanalítics en el tractament d’algun personatge i ens ha cridat l’atenció que al final no tots els criminals són castigats, sinó només aquells que convé per donar certa aparença de justícia. Això ens ha semblat un element trencador digne de ser remarcat.Foto: Caricatura de Raymond Chandler.  google.es

Jordi Gras

Caràtula de l'audiobook de l'obra.

amazon.co.uk