Foto: David Monteagudo. google.es

Jordi Gras

Al Club de Lectura de Santa Coloma de Queralt hem llegit Fi de David Monteagudo. Aquest autor va néixer a Viveiro (Galícia) l’any 1961 però als 5 anys es va traslladar amb la seva família a Catalunya. Va començar a dedicar-se a la literatura quan tenia 40 anys. De fet l’obra que hem llegit va ser la seva opera prima. Des d’aleshores ha publicat tres llibres. Pel que sembla, tots amb un alt contingut de fantasia.


Fi relata una trobada d’un grup d’amics que feia 25 anys que no es veien. Encara que de seguida un fet exterior fa donar un tomb inesperat a la història que es converteix en un relat de misteri. Alguns hem trobat que els diàlegs eren vius i que s’aconsegueix mantenir l’atenció fins al final. Ens va semblar que com a obra d’esbarjo complia la seva funció, encara que alguns l’han trobada sense consistència. No obstant això, tothom ha coincidit en que algunes situacions, com quan els personatges es veuen envoltats per una canilla de llebrers, estan resoltes de forma brillant.


El gènere de Fi, ciència ficció però sense ciència, ens ha recordat a Haruki Murakami però també a Agatha Christie en el seu famós «Deu negrets». En resum, no ens ha semblat una gran obra encara que sí que serveix per passar una bona estona. De fet va tenir una gran acceptació de públic quan es va publicar.