Foto: Michel Houellebecq  abril de 2015, durant la presentació a Espanya de 'Submissió'. / A. DALMAU / EFE

Jordi Gras

Aquesta vegada al Club de Lectura hem llegit Submissió de Michel Houellebecq que és un escriptor francès de llarga trajectòria. Va néixer l’any 1956 a l’illa francesa de La Réunion, al costat de Madagascar. És poeta, novel·lista, assagista i director de cinema. Els seus primers anys de vida van transcórrer a casa de l’avia materna primer a Algèria i després ja a França amb l’àvia paterna ja que els pares se'n van desentendre. El 2010 va rebre el premi Goncourt per la novel·la El mapa i el territori. Se´l defineix com a provocador i controvertit i també com el més gran escriptor francès contemporani.


Submissió va ser publicada l’any 2015 i és la seva darrera novel·la. És una obra de política ficció on s’especula sobre la possibilitat de que França tingui un president islamista en un futur proper. Per tant a l’obra es parla sovint de polítics que ocupen l’escena avui en dia. Això va provocar un impacte molt gran a França. A més la presentació de l’obra va coincidir amb els atemptats a Charlie Hebdo.


Hi ha una sèrie de constants en les novel·les de Houellebecq: les religions, la mort, la soledat i la incomunicació entre les persones, una visió pessimista de la vida i, sobretot, el sexe explicitat detalladament. I tot això en un entorn francès. Ja sigui a París o a la França rural que, en descripcions detallades, sembla que sigui l’únic que desperta sentiments positius a l’autor.


En la present obra la soledat existencial del personatge central, François, arriba fins a l’àmbit familiar de tal manera que s'assabenta de la mort de la seva mare quan ja la van a enterrar a la fossa comuna perquè ningú s’ha fet càrrec del cos. Quan mor el pare descobreix que era un desconegut per a ell. El contacte social del personatge no va més enllà de les obligacions laborals.


En Submissió trobem alguns fets paradoxals: tot i posseir França una de les cuines més potents del món el personatge s’alimenta de menjar precuinat xinès o hindú que escalfa al microones; tot i ser França el país de l’amor sovint el protagonista recorre a la prostitució; tot i ser un país amb una gran personalitat viu el present amb desconcert i amb problemes d’identitat; malgrat ser el país de la llibertat d’expressió els mitjans de comunicació semblen intervinguts pel govern i cal recórrer a emissores estrangeres per saber què està passant. No ens sorprenen les declaracions de l’autor quan va dir que amb Submissió volia generar malestar a la societat i va definir el relat com insidiós i malsà.


Michel Houellebecq ha estat en llistes de possibles candidats al Nobel de Literatura encara que alguns crítics opinen que no el rebrà mai per ser un personatge lluny del que es considera políticament correcte. 


A la xarxa hi ha entrevistes que ajuden a entendre el pensament d’aquest autor. Us recomano la del 25 de maig del 2015 a TV3 que es pot trobat a YouTube.