Foto: els protagonistes de l'acte, a l'hora del cant d'els Segadors

Dissabte 21 d’abril:

Ens trobem, en vigílies del dia de St. Jordi, a la sala gran del castell per celebrar l’Hora Poètica que s’organitza des del Club de Lectura. Com sempre, hi ha poesia i música.


Enguany es reciten poemes que parlen de la llibertat. La llibertat per la qual es lluitava en els anys de la dictadura, la llibertat que ens toca lluitar de nou avui dia. Els atacs a la nostra gent i al nostre poble són brutals, hem votat, i no se’ns ha respectat el resultat, els que van perdre les eleccions s’han fet els amos de la Generalitat i l’estan desmuntant sense cap mirament. Els que van ser agredits l’1 d’Octubre resulta que ara són els que van agredir als policies; els nostres polítics a la presó o exiliats, també a la presó els presidents d’associacions culturals com Òmnium i ANC; persegueixen  mestres, alcaldes, cantants, gent que fan comentaris a les xarxes que no els agraden; i fins i tot prohibeixen el color groc. La persecució dels catalans al crit del “a por ellos” no para, i cada dia esdevé més injusta i més asfixiant. Per tot això, els organitzadors han volgut recitar poemes sobre la llibertat. 

La Montse i la Nati, presenten l'acte

Els qui van recitar


L’acte comença amb un primer apartat amb poesies que parlen de l’amor. Per St. Jordi es regalen llibres, però també roses, com a símbol d’amistat i també d’amor. 


Un segon apartat està dedicat a la poeta i traductora Montserrat Abelló, ja que, per iniciativa de la Institució de les Lletres Catalanes, enguany és l’Any de la Montserrat Abelló, al ser el centenari del seu naixement.


I el tercer, l’apartat més llarg, com ja hem dit, té un marcat accent reivindicatiu. Alguns poemes són recitats amb tanta contundència i la lletra és tan actual que fa que arribin molt a la gent que no para d’aplaudir.


les interpretacions musicals

Tots els rapsodes són capaços de transmetre molts sentiments:

J.M. Carreras, Mercè Esplugas, Salvador Casellas, Joan Mestre, Isabel Costa i Joan Roselló.


Els músics:

La Marta Ribot canta dues cançons: “Quina grua el meu estel”, de J.M. Serrat.  I “Viatge a Itaca” de Lluis Llach.

Laura Rodríguez, amb tan sols dotze anys,  ens fa un concert de guitarra que agrada molt.

Josep M. Riba canta la cançó de Lluis Llach “Companys, no és això” i una cançó seva que va compondre als anys 70 que es titula “Llibertat” i que sembla escrita ara mateix, ja que ens trobem en una situació política semblant a la d’aquells anys.

I SetDVeu ens canten l’himne dels Occitans, en tenir el públic la lletra, l’acabem cantant entre tots. I també la cançó dels Miserables traduïda al català, “Que sentiu tot aquest clam?”, una cançó que s’està cantant molt últimament. La seva estrofa és prou clara i ens mostra perquè té tant d’èxit aquí a Catalunya:


“Que sentiu tot aquest clam?

La força i ràbia de la gent?

Són les veus de tot un poble

Que no serà esclau mai més.

Mil cors, un sol bategar.

Tenim molt clar on volem anar:

Cap a un país nou digne i lliure

on viure el demà”.


també els autors d'alguns dels poemes

Com els altres anys, l’acte de l’Hora Poètica és un acte molt complet, molt digne, i d’un nivell molt rellevant, tant pels poemes escollits, que sempre s’intenta que siguin entenedors per a tothom, com pels rapsodes, i també per la música i per les persones que l’interpreten, alguns, músics professionals. L’Hora Poètica: un acte ja arrelat a la nostra Vila, i que esperem gaudir-ne durant molts Sant Jordis.

públic nombrós i molts aplaudiments

MONTSE RUMBAU