Jordi Gras

Jordi Gras

Foto: ratolí. google.es


Aquest vegada la revista The Scientist ens informa d’una publicació segons la qual s’han desenvolupat unes vacunes contra el virus Zika que en ratolins han aconseguit evitar que el virus passi als embrions en ratolins gestants


Es va començar a parlar del virus Zika quan se’l va relacionar amb infants que naixien amb una greu malaltia que es diu microcefalia, i que consistia, com indica el seu nom, en un desenvolupament del cervell inferior al normal i que comporta diferents graus de deficiències mentals. Als països on és present aquest virus es transmet als humans per la picada d’un mosquit. La malaltia que en resulta és la febre del Zika i que no provoca símptomes o en tot cas són símptomes lleus (una lleu febre). No és el cas quan la persona picada és una dona embarassada en la que el virus ja s’ha demostrat que passa al fetus produint, en un percentatge per determinar de casos, la microcefalia així com d’altres alteracions congènites i també un augment del risc d’avortament.

Les dues vacunes experimentades ara no són les primeres que s’estudien pel Zika. De fet n’hi ha més de 40 que estan en estudi algunes estudiades en humans, però aquestes reportades ara han demostrat que en ratolins eviten que el virus passi al fetus, per tant evitant els efectes més devastadors de la infecció.


La notícia planteja la necessitat de fer estudis en dones gestants que viuen en llocs on se sap que hi ha el virus. Generalment, quan s’estudien nous medicaments o vacunes es procura no fer la recerca amb dones que estan embarassades o que tenen possibilitats d’estar-ho. En canvi en aquest cas aquestes vacunes s’han de provar en dones gestants per precisament demostrar si la vacuna evita que el virus accedeixi al fetus.


En aquest cas evitar que les dones embarassades participin en l’estudi seria privar-les a elles i per extensió a totes les dones en la seva condició, d’un potencial benefici per a la seva salut.


L’especialista en bioètica Ruth Faden de la Universitat Johns Hopkins (Baltimore, Estats Units) i el seu grup tenen les idees clares que expressen en el tres punts següents:


1er. Cal desenvolupar vacunes útils per a les dones embarassades,

2on. Cal tenir informació de la seguretat i eficàcia de les vacunes durant l’embaràs

3er. Les dones embarassades que viuen en zones d’alt risc de Zika i que es poden beneficiar de l´ús d’aquests vacunes han de poder accedir al seu ús.


Tot això demana evidentment fer estudis clínics prèviament en embarassades.Foto: Embrions de ratolí. (Transgenic Core Facility / NIH). noticiasdelaciencia.com