Jordi Gras

Jordi Gras

Foto:  Sciaphila sugimotoi, La planta que s´ha "oblidat" fer la fotosíntesi. SUGIMOTO TAKAOMI. TheScientist


Si us penseu que totes les espècies d’animals o plantes que hi ha al món estan identificades i, per tant, ja tenen nom us equivoqueu. Contínuament se’n van descobrint de noves. Així a l’edició del 27 de desembre de la revista The Scientist ens parla de les noves espècies descobertes el 2017.


Entre elles hi ha granotes de diverses mides que s’han identificat a les illes de Sumatra, a l’Índia o als Andes del Perú. Algunes d’elles només fan de 12 a 15 mm a l’estat adult. Als oceans que són un habitat encara poc explorat s’ha descobert, a l’est del Pacífic, una gamba que pel fet de tenir una pinça de color rosa (pink en anglès) se li ha posat el nom de Synalpheus pinkfloydi en honor al grup de rock Pink Floyd. Encara a dins del mar s’ha descobert un nou grup d’esponges cap al centre del Pacífic.


Un aspecte que pot cridar l’atenció són els noms que es posen a aquestes noves espècies. No són arbitraris i generalment recullen algun aspecte de l’animal en qüestió. Així a una nova espècie d’arna amb un cap que recorda el pentinat de Donald Trump se li ha posat el nom Neopalpa donaldtrumpi.


A  les illes Salomon feia anys que s’estava cercant una rata gegant de més mig kilogram de pes, que finalment ha estat identificada i ha rebut el nom d’Uromys vika. A Tanzània s’han descobert uns animals entre el talp i la rata del que s’han descrit dues espècies noves de les que no dic el nom per no abusar de la vostra paciència. Ja per acabar una descoberta important s’ha produït a una illa del Japó on s’ha trobat una planta que no fa la fotosíntesi sinó que viu com a paràsit d’altres plantes, com fan els bolets o les floridures, que viu sota terra i només surt a la superfície per fer les flors i els fruits, i per això s’ha resistit a ser identificada.


El nostre coneixement de la natura és incomplet però no para de créixer i noves espècies són identificades contínuament. Per acabar, aprofito per desitjar-vos un feliç 2018!!