Foto: Un corriol dins les obagues. No és lloc per curses.

Hem escrit ja algunes vegades sobre les Obagues del Corb. No és una zona gaire gran, des del terme de Savallà fins al pont de Vallfogona-Albió. Una zona reduïda, però d’una riquesa increïble. Aquests boscos, en els quals hi ha també el bosc del comú de Savallà, amaga una diversitat immensa, més de 600 plantes, i també briòfits: molses, falgueres i líquens. S’ha creat en aquesta zona un microclima que permet aquesta diversitat botànica. I entre aquestes espècies hi ha les orquídies silvestres i la melampyrum cristatum. D’aquesta planta que és originària de la Sibèria, el 1909, en aquesta zona n’hi havia tan sols entre 15 i 20 unitats. I últimament s’havia expandit fins a arribar a haver-n’hi milers. Al fer uns corriols controlats al bosc, ara hi entra més llum, i sembla que seria per això que s’han pogut expandir les melampyrum. És una planta que hi és des de l’última glaciació, o sigui des de fa uns 15.000 - 30.000 anys. Al sud d’Europa, és a l’Obaga del Corb on es pot trobar.


El bosc del Comú de Savallà representa l’11,6% de l’espai protegit, i conté el 95% de la biodiversitat.


Tot això fa d’aquesta zona un lloc únic, i per aquesta raó han vingut a visitar-la botànics d’arreu del món.  



Una marxa ciclista passant per les obagues del Corb


Justament aquest diumenge 17 de juny, van venir cinc científics botànics, entre ells una noia que venia de l’Índia. Just el dia anterior, el dissabte, van visitar les Obagues un grup de gent de Sta. Coloma i d’altres llocs, organitzat, com en altres ocasions, per la Fundació Queralt, i per l’Associació de les Obagues del Corb. Amb les pluges d’aquests dies, el lloc estava esplèndid, frondós i ple de plantes de tota mena, moltes a punt de florir, ja que per Sant Joan, en floreixen unes quantes.


El diumenge, el Joan Teruel, que el dissabte havia acompanyat el grup que hem esmentat, es presenta a les Obagues amb els cinc científics botànics. I el que van veure els va deixar astorats. Hi havia una marxa de ciclites, 200 ciclistes, amb motos al costat que els controlaven, i passaven justament pel mig de les Obagues del Corb. No podien creure el que veien. I no els deixaven passat. El Joan es va exclamar que no podia ser que per allà hi passessin les bicicletes, que destruirien tot el que amb els anys s’havia anat creant. Li van dir que tenien els permisos dels alcaldes de la zona, però sembla que només tenien l'autorització d'un dels ajuntaments. Només que haguessin passat per l’altre cantó de la carretera no haguessin fet cap mal.


La científica de l’Índia, havia vingut feia cinc anys, i no donava crèdit al què estava veient.


Les Obagues del Corb: Espai d’Interès Natural


Les Obagues del Corb estan protegides per la Llei 12/1985 d’Espais Naturals, formen part d’un espai d’interès natural, per tant les seves espècies estan especialment protegides, singularment la Melampyrum Cristatum, espècie estrictament protegida i per al qual es va crear aquest PEIN.


Aquest Espai d’Interès Natural, ha estat  ampliat amb la Xarxa Natura 2000. En aquesta xarxa hi entren terrenys que formen part de Llorach, de Savallà, de Sta. Coloma i de Conesa. La zona de Sta. Coloma és una part del Codony. Aquesta xarxa inclou també la zona de l’ermita de Sabella de Conesa.


Si les Obagues del Corb són un Espai protegit, perquè es va donar permís per passar 200 bicicletes i les motos que les acompanyaven? Perquè van permetre els ajuntaments de Llorach i de Savallà que aquestes bicicletes passessin per allà?


Aquest espai és conegut per científics de casa nostra i també d’àmbit internacional.

Hi ha dos doctors en biologia que estan darrere de la defensa i de la divulgació de les Obagues del Corb: Ramon Massalles i Albert Ferrer, els dos de la Universitat de Barcelona. I estan treballant, conjuntament amb Joan Teruel, en un llibre que tracta justament de les Obagues del Corb.


Durant aquests anys han vingut a visitar les Obagues del Corb, russos, finesos, polonesos, eslovacs, alemanys, francesos, italians i també la científica botànica de l’Índia abans esmentada.


Però sembla que és molt poc conegut pels que hi estem a prop


Foto: La vegetació és fràgil.

Foto: Motos, encara pitjor.

Foto: També centenars de bicicletes.

Les Obagues del Corb: una oportunitat que cal aprofitar


Les Obagues del Corb poden esdevenir un reclam importantíssim per visitar la zona. Científics i persones interessades en la botànica, en els ocells i les aus, en els insectes i lepidòpters - papallones, estarien interessats a visitar aquest espai protegit. I podria també ser una font d’ingressos, com passa en molts altres llocs com aquests d’Europa, que es paga per poder-los visitar. Podria ser una manera de potenciar la zona, creant allotjaments per la gent que vingués i algun bar, fonda o restaurant per oferir menjars. Justament a tots aquests poblets de la zona no és que els sobri res.


Però això requereix adonar-se del valor d’aquest espai, cal protegir-lo, cuidar-lo, que hi hagi algú que se’n cuidi, i en controli la difusió perquè vinguin a visitar-ho científics, i persones interessades en el medi-ambient, tant del país com en l’àmbit europeu i internacional.

Urgeix una trobada amb alcaldes de la zona, científics, representant del Consell Comarcal i representant de la Generalitat de medi-ambient, per parlar de què significa un espai protegit. I que d’ara endavant no es pugui repetir el que ha passat aquest diumenge.


Urgeix divulgar en l’àmbit local la importància d’aquest espai protegit de les Obagues del Corb, amb xerrades, vídeos i fotos. Que puguem ser tots conscients de la biodiversitat que hi ha en aquest espai que tenim tan a prop.


Urgeix que els pobles pròxims se’n responsabilitzin.


Hauríem de saber cuidar entre tots l’únic espai protegit que tenim.


Montse Rumbau

Secció de Patrimoni de l’ACBS

Foto: Melampyrum cristatum L. Ha tingut la delicadesa de romandre entre nosaltres. L'hem de protegir.