Montse Rumbau

Foto: El Cosmos Quartet, brillant.

 

El repertori que interpreten els joves músics de Cosmos Quartet, és d’una gran complexitat, i encara resulta molt més complexa l’obra de Bela Bartóck. Però això no és cap obstacle per ells, ja que la seva interpretació és perfecta, mostren un gran virtuosisme i un gran domini dels instruments. La compenetració entre els quatre és total, i també la seva entrega absoluta per aconseguir la perfecció en tots els nivells. Es veu que els apassiona la música que interpreten, se la fan seva i la saben transmetre aportant-hi aquesta passió i aquesta perfecció en el que estan fent.El públic agraeix el nivell tan elevat de tota l’actuació de la nit amb molts aplaudiments. Cosmos Quartet acaba el Concert interpretant el Pizzicato de Britten, on els músics no fan servir els arcs dels seus instruments, sinó els dits. La peça és alegre, atrau i captiva molt.

 

Veient el nivell dels músics del Cosmos Quartet, t’adones que el nivell musical del país ha pujat molt i que dels conservatoris i de les diferents escoles de música que hi ha a tants i tants pobles i ciutats de casa nostra, en surten joves molt preparats i amb un gran nivell. Joves capaços de sortir a l’estranger per acabar-se de formar i que  poden passar a formar part d’orquestres amb gran prestigi internacional.   

Tot i ser tan joves, tenen ja al seu darrere un currículum molt important, tant per les seves actuacions per tot Europa, com pels diversos premis internacionals, espanyols i catalans que han guanyat.

 

Comencen la seva actuació amb Quartet de corda op. 33 núm.1 en si menor de Joseph Haynd. Segueixen amb Quartet de corda núm.3 Sz 85, del compositor Bela Bartóck i finalment Quartet de corda op. 41 núm.1 en la menor de Robert Schumann.

 

Tres compositors molt diferents. Joseph Haydn, austríac, entre el barroc i el romanticisme. El compositor i pianista romàntic alemany Robert Schumann, que es caracteritza per unes composicions que poden anar de l’exaltació a la melancolia. I el  compositor i pianista hongarès  Bela Bartók, considerat un dels  millors compositors del segle XX. Mentre que la música de Haydn i de Schumann es fa entenedora amb facilitat, amb moments suaus i d’altres de gran exaltació, però tot dins d’una harmonia, la música de Bartóck resulta sorprenent, amb moments que semblen discordant i altres moments d’una gran força. És una música complexa, i que en alguns moments es fa difícil de seguir. Sembla que els seus quartets de corda van marcar un canvi respecte als quartets anteriors, ja que anaven molt més enllà en molts aspectes.En els diferents grups que han vingut a fer concerts en aquestes Nits Musicals de la Brufaganya, segurament el que més destaca és la joventut de la majoria d’aquests músics i l’extraordinari nivell que tenen. Això vol dir hores i hores d’estudiar, d’anar d’un concert a l’altre, d’escoltar música, d’assajar. Moltes hores de treball per poder arribar molt lluny fent el que més els agrada, i el que acaba sent la passió de les seves vides: la música.
9 de setembre, últim Concert d’enguany. El cel amb ganes de ploure ja al matí, a la tarda empitjora i acaba plovent, però al vespre el cel queda net de núvols i en sortir del Concert es pot veure una lluna impressionant.

 

Cosmos Quartet és el grup que ve aquesta nit. Són dos nois i dues noies, se’ls veu molt joves, porten un violoncel, una viola i dos violins. El grup es va constituir el 2013. Cadascun d’ells ha tingut trajectòries internacionals com a solista, músic de cambra i orquestra. I han tingut professors europeus de gran prestigi.