Foto: casadellibro.com

            El llogaret

            de William Faulkner

El passat 7 de juliol els membres del club de lectura ens vam trobar per comentar El llogaret de William Faulkner.

La trobada no va ser al lloc de sempre, la Biblioteca, sinó a un domicili particular perquè volíem acomiadar  el curs amb un sopar.

No va ser una obra fàcil, una bona majoria no va acabar-la.

L’obra està ambientada al sud dels Estats Units de després de la guerra de Secessió.

Les feines que havia fet Faulkner , agricultor i guionista de cine entre altres, portaven a un detall descriptiu  que et feia veure i sentir els arbres, les besties, els camps i fins i tot gairebé et mulla la suor humana….

Una colla de personatges perfilats amb molt detall, el cacic Varner i la seva família; els Snopes, nou vinguts de passat fosc amb ganes d’ascendir socialment;  Ratliff, el venedor de màquines de cosir; els camperols …La majoria d’aquests personatges essers anormals, avariciosos, i violents, cadascú a la seva manera,  fan del llogarret, El revolt del francès, un lloc poc agradable per viure.

La forma d’escriure de Faulkner,  no seguir un ordre cronològic, intercalar monòlegs, trencar un fil narratiu…. portaven a haver de prestar una atenció molt gran i a haver de fer un gran esforç de memòria. L’esforç en aquest cas tenia premi, una aproximació vital a un lloc. Quan acabes la lectura o, la relectura que alguns aconsellen, t’adones de que poca cosa hi sobra;  et sembla veure el llogarret amb els ulls…, els de l’anima també i gairebé agraeixes que, el seu estil obligui a una lectura pausada.

Ja fa deu anys que ens anem trobant i anem fent aquestes tertúlies que,  ens diverteixen i ens obren a diferents punts de vista. Aprofitem  aquesta avinentesa per dir que el Club  està obert a tothom; que la Biblioteca ens facilita el llibre que comentem i que, si et ve de gust llegir, escoltar i parlar, vine.

  La propera trobada serà el 29 de setembre a dos quarts de sis a la Biblioteca i comentarem  El viatge de Baldassare d’Amin Maaluf.

 

NATI MONCUSÍ