Concert de les Nits Musicals de la Brufaganya, darrer de la temporada.

Fotos: tribus de la segarra

Concert de les Nits Musicals de la Brufaganya,

Darrer de la temporada

Dissabte 8 de setembre: Concert del DUO DeLIS.

Dues noies, Irina Veselova, russa, i Irma Bau Rubinat, catalana, de Vic, formen un duo, la Irina toca el piano, l’Irma el violoncel.

Sentir-les tocar desperta un munt de sensacions. El so del piano, un piano de cua, és impressionant, i la força i l’ímpetu amb què toca la Irina omple tota l’església. En la primera part, tres peces del compositor Edvard Grieg -1843-1907- el piano agafa molt protagonisme. L’obra està escrita per a piano i violoncel. Totes les obres depenen sempre del qui les ha compost, però també, i molt, dels músics que les interpreten, perquè cada un té la seva personalitat, el seu temperament, i això es trasllada en la interpretació que fan.

La força i l’ímpetu amb què toquen les dues intèrprets és espectacular, és com un remolí que t’arrossega i se t’endur. Les peces que toquen no són fàcils, però elles, amb la seva habilitat i virtuosisme, fan que ho sembli.

La segona part, són peces del compositor Ernest Bloch -1880-1959- Aquesta vegada qui agafa més protagonisme és el violoncel, i en molts moments sembla que el piano tan sols l’acompanyi i ho faci d’una manera discreta. Ara, doncs, és el violoncel el que ens fa remoure els sentiments, perquè les tres peces són d’una gran delicadesa, i d’una gran sensibilitat i suavitat. El tema s’hi presta, perquè la primera de les peces  és una Pregària, l’altre una Suplicació i  l’última, una cançó jueva. L’entrega i el sentiment que hi posa l’Irma són impressionants, i es contagia i no deixa a ningú indiferent.

Per acabar, toquen “Le Grand Tango” d’Astor Piazzzola -1921-1992- Aquí tant el piano com el violoncel passen a tenir el protagonisme a parts iguals. I de nou, la força, la vitalitat, l’entrega, la passió i els sentiments ho omplen tot. T’adones que l’espai de l’església queda petit per enquibir tota aquesta potència, i per força s’ha d’expandir molt més enllà. L’entrega tant de la Irina com de l’Irma és total, ho donen tot, ho entreguen tot.

Tothom dret i aplaudint després de les espectaculars actuacions. Les concertistes ho han donat tot i el públic n’és conscient, conscients de l’esforç, del treball, de la perfecció, l’entrega i la força de la seva actuació.

Després de tants aplaudiments, la Irina i l’Irma es posen a tocar una peça de Chopin, l’Irma la dedica al seu germà, l’emoció acaba torbant a la violoncel·lista, que s’hi entrega en cos i ànima, i fa que tots acabem contagiats dels seus sentiments.

Al sortir, són molts els que les feliciten, sento una veu que diu: jo no hi entenc gaire de música, però sí d’emocions, i avui, tot el que heu fet m’ha arribat molt endins. 

Aquesta frase segurament resumeix molt bé el sentiment d’aquesta nit de molts de nosaltres. La música, envoltada d’emocions, ens ha arribat molt.

La Irina i l’Irma no fa molt que es coneixen, va ser a principis del 2017, i de seguida van congeniar, establint-se una relació molt estreta entre elles, que les va portar ben aviat a formar un duo estable. I a partir d’aquest moment van aconseguir diversos premis i un reconeixement tant en l’àmbit nacional com internacional. Abans de constituir-se en duo, tant una com l’altre ja havien assolit individualment un gran reconeixement i molts premis. 

De ben segur que la carrera de DUO DeLIS no pararà de créixer, obtenint més i més èxits.

 

MONTSE RUMBAU

 

MONTSE RUMBAU

Deixa un comentari