Aplec de Sant Magí

Aplec de Sant Magí

Aquest diumenge 16 de setembre, s’ha celebrat l’Aplec de Sant Magí. Els veïns de Sta. Coloma i dels demès pobles de la Baixa Segarra, i també de la Llacuna, generacions rere generacions, han pujat i continuen pujant a Sant Magí, temps enrere en carros i mules, ara en cavalls, bicicletes, a peu i en cotxes. No fa gaires anys, els joves hi pujaven a peu i s’hi quedaven a dormir la nit anterior. Molts encara ara recorden aquelles nits amb nostàlgia de tant bé que s’ho passaven uns i altres.

Els dies de l’aplec hi ha molta activitat tant a les fonts, com dalt al santuari. A les fonts comença a arribar gent ja ben d’hora, un grup que han arribat en cotxes, marxen a peu cap a l’antic poble de Rocamora, n’hi ha que van a les coves, arriben cavalls, uns vénen de la Llacuna, d’altres de Sta. Coloma, també arriben grups en bicicletes, i també els que han sortit a peu de Sta. Coloma. Hi ha taules parades pels voltants i es pot esmorzar. I molts comencen a pujar a dalt a l’església on hi faran missa i en sortir, sardanes.

Acabades les sardanes la gent que era a dalt van baixant cap a les fonts. L’Associació dels Amics de St. Magí són els que des de primera hora del matí han posat els envelats, les taules, les cadires, han preparat els esmorzars, i també preparen les amanides pel dinar, les begudes, plats i coberts per tothom que es quedi a dinar. Per dinar, amanides i arròs. Al final s’ha servit dinar per gairebé 300 persones. Tot un rècord.

Els músics que tocaven sardanes en sortir de missa, comencen a preparar-se per tocar aquí a baix a les fonts. Música de tota mena per ballar i no pot faltar el ball pla de St. Magí, acabant la festa amb els segadors, tothom dret i cantant.

Un dia de festa a St. Magí, els núvols del matí s’han esvaït i ha quedat una tarda esplèndida. Els cavalls a l’ombra dels roures, cotxes per tot arreu, els nens corrent amunt i avall, molta gent a les fonts, agafant aigua, bevent, també molts amb els peus dins com s’ha fet sempre, per amorosir els mals d’artrosis o d’altres. Una aigua que des de sempre s’ha dit que cura, encara que això sempre depèn de la fe de cada ú. I de fe n’hi ha molta en St. Magí i la seva aigua, tant a Sta. Coloma, com a Cervera, Tàrrega, Tarragona …

El 2020 farà 400 anys de l’aplec de St. Magí. La primera referència de l’aplec o “dinada dels pobres” com s’anomenava llavors, és de 1620 i segur que se celebrava alguns anys abans però no molts, perquè la festa la va constituir la Confraria de St. Magí de Barcelona que s’havia fundat a finals del XVI.

L’Associació dels Amics de St. Magí, vol commemorar el 2020, aquests 400 anys de l’aplec. L’Associació, creada el 2009, té com a finalitat preservar la festa de l’aplec, dignificar tot l’entorn de St. Magí, i coordinar els esforços buscant la col·laboració amb d’altres Associacions de St. Magí que hi ha a casa nostra.

 

Per commemorar els 400 anys, entre altres coses, es vol fer una exposició de fotografies antigues de St. Magí, per això tots els que en tingueu, dels vostres pares, dels vostres avis i dels vostres rebesavis, a les fonts o dalt de l’antic santuari o anant de camí amb els carros o a peu, poseu-vos en contacte amb l’Associació:

amicssantmagi@tinet.cat 

foto: Arxiu Ramon Orga
foto: Arxiu Ramon Orga

Als estius hi ha molta activitat a St. Magí: els concerts: les Nits Musicals Brufaganya, la festa de la Rosa, els de Tarragona que vénen a buscar l’aigua, els de Cervera, que també ho fan, els de Tàrrega també, la festa de St. Magí i finalment l’aplec.

Ara ve un període de més tranquil·litat. Però l’Associació d’Amics de St. Magí continuen amb la seva activitat de conservació de tot l’entorn, amb un voluntariat entregat que no falla mai. El tercer dissabte de mes dissabte s’hi va a treballar, els estius, els segons perquè és quan hi ha els concerts, i es fa un esmorzar. Està convidat tothom a venir i a col·laborar.

Montse Rumbau

1 comentari a “Aplec de Sant Magí”

Deixa un comentari