“El pont del jueus” de Martí Gironell

Foto: books.google.es

         El pont dels jueus

           de Martí Gironell

Al Club de Lectura aquesta vegada hem llegit el llibre El pont del jueus de Martí Gironell, i el proppassat dia 20 d’octubre vam tenir la sort de comptar amb la presència de l’autor que va respondre amablement les nostres preguntes.

Martí Gironell (Besalú, 1971) és un periodista i novel·lista català, llicenciat en periodisme per la Universitat Pompeu Fabra i en filologia anglesa per la Universitat de Barcelona. La novel·la que hem llegit va ser la primera que va publicar, actualment ja en porta publicades al voltant d’una dotzena majoritàriament de temàtica històrica i algunes d’elles han rebut premis com el Premi Néstor Luján de novel·la històrica o el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2018. Ha treballat també com a locutor de ràdio i com a presentador de televisió.

La novel·la es desenvolupa al segle XI a Besalú i l’eix de l’argument és la construcció del pont d’aquesta vila. Té tots els ingredients possibles d’una novel·la d’aventures: amor, violència, guerra i majoritàriament va agradar encara que algú va trobar que s’hagués pogut treure més profit d’aquest relat. Es van citar altres novel·les del mateix gènere situades en la mateixa època històrica o localització geogràfica com l’Evangeli gris de Vicenç Villatoro o el Cercamón de Lluis Racionero que potser van ser més reeixides.

 

El pont dels jueus té al darrere un treball d’investigació històrica per treure l’entrellat del que va passar en una època tan reculada. Aquesta feina de recerca ha permès referir receptes de cuina medievals o les tècniques de construcció de l’època. Com no podia ser d’altra forma l’obra incorpora elements de les mitologies rurals i alguns elements fantàstics que a vegades han semblat a algú postissos i poc creïbles. Cal remarcar que el català emprat mostra un lèxic ampli, utilitzant paraules pròpies de la zona de Besalú. Com a tota novel·la històrica pot generar el dubte de fins on arriba el fet històric i on comença la fantasia. Aquí hem d’agrair a l’autor que en una nota al final de l’obra ens aclareix perfectament quins són els elements històrics i on comença la fabulació.

Martí Gironell és una persona molt agradable i comunicativa que va escoltar atentament tots els comentaris sobre la seva obra. Li agrada freqüentar els Clubs de Lectura perquè això li permet un contacte directe amb els lectors i segons les seves paraules aprendre coses noves. Pràcticament tota la seva obra fins ara ha consistit a novel·lar fets històrics o personatges poc coneguts amb la voluntat d’augmentar el coneixement de la nostra història per part d’un públic que pot considerar la lectura d’un text estrictament històric una feina massa feixuga. Ens va confessar que l’èxit  d’El pont dels jueus és el que el va animar a fer carrera en el camp de la literatura i que tot i que ara potser l’escriuria de forma diferent no té intenció de fer-ne una nova versió. De fet ara està treballant en la continuació d’aquesta obra a partir del punt on acaba El pont dels jueus.

 

Jordi Gras

Deixa un comentari