Joves americans contra la política ambiental de Trump

JORDI GRAS

Joves americans contra la política ambiental de Trump

Un grup de joves americans ha posat un plet contra el govern dels Estats Units per que considera que la inacció per aturar el canvi climàtic vulnera els seus drets constitucionals a la vida, la llibertat i la propietat. La notícia ha estat recollida en la revista Nature 

Aquest cas havia de ser jutjat el 29 d’octubre a la ciutat d’Eugene a l’estat nord-americà d’Oregon, però el president Trump ha instat la intervenció del Tribunal Suprem per aturar el judici. El Tribunal Suprem ha emès un comunicat en data 2 de novembre on diu que abans de que comenci el judici a Oregon un tribunal d’apel·lació federal ha d’estudiar el plet però no fa cas a la sol·licitud del president i no atura el procés. També diu, però, que no existeix el dret “a un clima capaç de sostenir la vida humana” com s’afirma en el plet .

Els querellants són un grup de 22 nens i joves d’edats compreses entre els 11 i els 22 anys que sota l’assessorament d’advocats han endegat el plet que porta per nom Juliana versus United States. Encara que el canvi climàtic és un problema de tot el planeta des dels anys 80 del segle passant s’han presentat denúncies contra entitats locals i governs en relació a aquesta problemàtica.

Un grup de nens i joves demanda al govern dels Estats Units (aquí amb l'advocat Julia Olson) per forçar accions més fortes sobre el canvi climàtic. Robin Loznak / ZUMA Wire. ww.nature.com

Encara que la majoria han fracassat, l’any 2015 una demanda contra el govern holandès va guanyar i el jutge va dictaminar que Holanda l’any 2020 havia d’haver disminuït les seves emissions de gasos relacionats amb l’efecte hivernacle al menys en un 25 % en relació als emesos l’any 1990.

Hi ha altres demandes del tipus de Juliana versus United States. Així un grup de 25 joves colombians va presentar un plet contra el govern de Colòmbia en base al seu dret a un medi ambient saludable. El Tribunal Suprem d’aquest país els hi va donar la raó l’abril passat i va dictaminar que el govern havia de fer passes per reduir la desforestació, que la selva amazònica de Colòmbia era subjecte de drets i que aquests drets comporten la seva “protecció, conservació, manteniment i restauració”

Andrea Rodgers, una de les assessores dels querellants de Juliana versus United States afirma que per guanyar a més de demostrar que el govern del Estats Units és el responsable dels fets que es denuncien també han de demostrar que la situació té un remei que el jutge pot dictaminar que s’apliqui. Així, en la seva querella demanen que la concentració de diòxid de carboni (CO2) que ara als Estats Units és, per terme mig, de 405 parts per milió disminueixi l’any 2100 a 350 parts per milió. Recentment als Estats Units les emissions de gasos causants de l’efecte hivernacle han disminuït, degut a l’ús d’energies renovables, no obstant això els Estats Units eren el 2016 el segon emissor del món després de la Xina.

foto: edifici de la Cort Suprema dels Estats Units. en.wilipedia.org

James Hansen, físic especialista en el clima per la universitat de Columbia a Nova York i activista pel medi ambient, diu que aquesta querella representa a les noves generacions encara no nascudes, i que si la querella no prospera no es rendiran i en presentaran una altra. De fet el futur de la querella no és clar, però els advocats de Juliana versus United States diuen que pressionaran perquè el cas sigui jutjat aquesta setmana mateix a Oregon.

Jordi Gras

10 de novembre de 2018

Deixa un comentari