Foto: books.google.es

         Criatures extraordinàries

         de Tracy Chevalier

El llibre Criatures extraordinàries de Tracy Chevalier, publicat el 2009, ha estat el darrer que hem llegit al Club de Lectura. L’autora, que conrea el gènere de la novel·la històrica, va néixer a la ciutat de Washington als Estats Units l’any 1962 i actualment resideix a Londres. Entre les seves obres destaca La noia de la perla (1999) de la que se’n va fer una pel·lícula.

Aquesta novel·la es desenvolupa a principis del segle XIX al sud del Regne Unit i ens explica la vida de Mary Anning, una dona d’origen molt humil però que va fer unes troballes de fòssils a la platja del seu poble que van revolucionar la concepció que es tenia de la vida i el seu origen. Tot això uns anys abans de que Darwin establis les bases de la biologia moderna. Els pares de Mary van tenir 10 fills o més dels quals només van arribar a l’edat adulta Mary i el seu germà gran Joseph al qual això d’anar a la platja a diari a buscar fòssils no li agradava. En principi l’objectiu era vendre els fòssils als turistes locals com a mitjà de subsistència, però els exemplars més grans avui en dia estan exposats al Museus d’Història Natural de Londres i  París.

Foto: Sopar de Nadal

Les seves troballes en principi es pensava que eren d’animals corrents que havien mort, però després es va veure que eren d’espècies que no existien i aleshores es va començar a qüestionar la teoria creacionista de l’origen del món i de la vida. El relat explica també l’amistat de Mary amb Elizabeth Philpot, que pertanyia a una classe relativament benestant originaria de Londres, amb qui va compartir l’afició pels fòssils.

La Mary és víctima del classisme pel seu origen i pes seu nivell cultural. A més a més, pel fet de ser dona va trobar moltes portes tancades. Tampoc no va publicar cap treball, per tant ha estat oblidada pel món de la ciència durant molts anys.

Al final del llibre s’explica com va transcórrer la vida dels personatges reals d’aquesta història. La Mary Anning va morir a 47 anys a causa d’un càncer de pit, mentre que la seva amiga Elizabeth Philpot va sobreviure a les seves germanes i a la Mary i va morir l’any 1857 als 78 anys d’edat.

L’obra conclou amb un llistat de lectures per als que vulguin ampliar els seus coneixements sobre aquest tema, algunes de les quals es poden baixar de la xarxa. Vull destacar l’article de la revista Britànica d’història de la ciència (BJHS) que porta per títol: Mary Anning (1799-1847) la més gran caçadora de fòssils que el món hagi conegut mai.

Aquest llibre ha agradat pràcticament a tothom i ha despertat inclús entusiasmes, encara que algú ha considerat que l’autora s’allarga massa en la qüestió de la solteria de les protagonistes. Després dels comentaris sobre aquesta lectura vam celebrar el sopar corresponent a les festes de Nadal que va resultar molt animat.

 

Jordi Gras