Foto: Dolores Redondo. zendalibros.com

       

Todo esto te daré

de Dolores Redondo

Dolores Redondo (San Sebastià, 1969) és una escriptora d’èxit que ha conreat el camp de la novel·la policíaca. Va estudiar Dret i Restauració i de fet va dirigir durant un temps un restaurant. Va irrompre al món de la literatura amb l’anomenada Trilogia de Baztan formada per tres novel·les que transcorren per la comarca del riu Baztan a Navarra. D’aquest títol s’han venut més de 400.000 exemplars i ha estat traduït a més de 15 idiomes, entre ells el català. L’obra que hem llegit al Club de Lectura és Todo esto te daré que va guanyar el premi Planeta l’any 2016, i de la qual ja hi ha una traducció al català.

 

L’acció transcorre a la Galicia profunda caracteritzada per una estructura social molt classista i conservadora. Al llarg de les seves més de 600 pàgines, l’autora desenvolupa una trama en la que no falten la criminalitat al voltant de la drogoaddicció i els abusos sexuals a menors. Hi ha descripcions detallades de l’entorn paisatgístic fet aquest que també era present en obres anteriors (La trilogia de Baztan). L’eficàcia de les seves descripcions queda demostrat amb un augment del turisme cap a aquestes zones. L’autora aprofita el relat per criticar el conservadorisme que impregna aquella societat, que ja hem esmentat, i per criticar també l’església com un dels baluards on es recolza aquella ideologia.

 

En general ha agradat, encara que les descripcions de l’entorn natural a algú li han semblat massa extenses. La lectura és lineal i fàcil, i ens ha semblat que l’autora domina la tècnica narrativa i aconsegueix una obra digna dins l’àmbit de la novel·la negra.

Jordi Gras

22 de març de 2019

foto: zendalibros.com