Violència de fa 30.000 anys

JORDI GRAS

Violència de fa 30.000 anys

L’any 1941 mentre es portaven a terme uns treballs en una mina de fosfats de la regió de Cioclovina (Romania) es va trobar un crani humà de 33.000 anys d’antiguitat.  Degut a que la troballa no es va fer en el curs d’una excavació arqueològica no es va parar atenció a l’entorn on es va trobar i de fet aquest crani ha estat en un calaix fins que l’any 2017 ha estat objecte de les tècniques forenses més modernes i n’ha resultat una publicació .

L’aplicació de les tècniques forenses té sentit en aquest crani, que es coneix com el crani de Cioclovina, per que presentava una gran fractura a la part dreta que es perllongava cap endarrere i que no havia estat interpretada.

Vista lateral dreta de la Cioclovina calvaria amb una gran fractura en depressió. journals.plos.org

De resultes d’aquest investigació s’ha pogut determinar que aquesta persona va morir de uns quants cops al cap fets amb un instrument, com un garrot, que li van causar dues fractures. L’agressió li va fer algú de cara, encara que no es pot descartar que la víctima estes agenollada en el moment de rebre els cops. Sembla que l’agressor fos esquerrà encara que també pot ser que agafés l’instrument agressor amb les dues mans.

 

Aquesta investigació ha permès descartar que les fractures del crani fossin degudes al procés de desenterrament. Aquest crani presentava a més dues cicatrius en el front que són resultats de traumes anteriors que havia rebut aquesta persona però que van cicatritzar de forma natural.

 

No és aquest el primer cas d’un crani que ens mostra uns fets de violència entre individus.

De fet aquests casos s’han descrit entre Neandertals, entre homínids primerencs i entre caçadors i recol·lectors. També s’ha descrit un cas de violència en un Homo sapiens que mostrava una ferida punxant en la primera vèrtebra toràcica, encara que no és descartable un accident de caça. En canvi, hi ha la certesa de que el crani 17 trobat a la Sima de los Huesos mostra senyals a la zona frontal que són resultat de cops fets amb un instrument semblant al del cas de Cioclovina i que van causar la mort.

Jordi Gras

20 de juliol de 2019

Deixa un comentari