La lluita contra el dengue

JORDI GRAS

La lluita contra el dengue

El dengue és una malaltia endèmica a la major part dels països tropicals i subtropicals, que es transmet per la picada d’un mosquit, generalment Aedes aegypti, infectat amb el virus del dengue. A Catalunya se n’han registrats uns quants casos importats ja que no està demostrada la transmissió de persona a persona. Cada any entre 50 i 100 milions de persones adquireixen la malaltia al món, de les quals en moren 22.000.

 

El virus del dengue una vegada ha infectat una persona produeix febre que desapareix en pocs dies. Però hi ha un percentatge petit de persones per a les quals la malaltia agafa una forma més greu i pot causar la mort. Actualment no hi ha medicaments antivirals per tractar el dengue, ni vacunes. Encara que recentment s’ha desenvolupat una vacuna –Dengvaxia- però amb resultats discutits.

 

Per tot això m’ha semblat interessant la notícia publicada a la revista Nature  que reproduïa una troballa comunicada a la reunió de la Societat Americana de Medicina Tropical i Higiene el passat 21 de novembre. Aquesta comunicació explicava els efectes d’alliberar, en zones on la malaltia del dengue és endèmica com Indonesia, mosquits de la mateixa espècie dels portadors del virus del dengue infectats amb un bacteri que es diu Wolbachia i que té la propietat de bloquejar la reproducció del virus del dengue. Segons els autors de l’estudi l’alliberament de mosquits infectats amb Wolbachia ha fet que aquesta infecció s’hagi escampat entre la població local de mosquits i el que és realment important és que això ha comportat que en els darrers dos anys i mig els casos de dengue en humans s’han reduït un 76 %. Similars resultats s’han vist des que es van alliberar l’any 2018 els mosquits infectats en zones del Brasil i del Vietnam.

 

Això pot ser una forma eficaç de disminuir la incidència de la malaltia, a més la Wolbachia també bloqueja la reproducció del virus del Zika, que està emparentat amb el virus del dengue, i que es transmet també a través del mosquit Aedes aegypti. Això pot obrir un nou front contra el virus del Zika i contra la consegüent microcefàlia del nadó.

foto: El mosquit Aedes Aegypti transmisor del zika i dengue. prensalibre.com

Jordi Gras

2 de gener de 2020

Deixa un comentari