Foto: Gemma Ruiz radiosabadell.fm

       

Argelagues

de Gemma Ruiz

Gemma Ruiz i Palà (Sabadell, 1975) és una periodista i escriptora. Com a periodista, ha treballat des de l’any 1997 a la Televisió de Catalunya fent cròniques culturals. La seva primera novel·la, Argelagues, publicada el 2016, és la que hem llegit al Club de Lectura.

 

En aquesta obra l’autora ens explica el cicle vital de la seva besàvia Remei que transcorre al llarg del segle XX. L’acció es desenvolupa en un entorn femení entre el món pagès de Castellterçol i l’entorn industrial de les fàbriques del tèxtil de Sabadell. Els fets cabdals de la història de Catalunya d’aquest període van apareixent: la mort del President de la Mancomunitat Catalana Enric Prat de la Riba a Castellterçol, l’esclat de la Guerra Civil i sobretot l’entrada de les tropes feixistes a Sabadell, o la visita del dictador Franco a les fàbriques del tèxtil de Sabadell.

 

El relat descriu la lluita per la supervivència d’una família amb escassos recursos econòmics, els problemes de convivència familiar fortament influïts per les condicions econòmiques adverses, i el rol central jugat per les dones en tota aquesta història malgrat l’opressió tant d’un societat masclista com de les institucions socials especialment l’església. Ha cridat l’atenció l’edat tan primerenca en la que els nens s’incorporaven a la vida laboral ja fos al camp com a la fàbrica. També ha sorprès el fet d’enviar un fill a viure amb una altra família quan els pares biològics no el podien mantenir.

 

A mi no m’ha semblat bona la idea de l’autora d’introduir barbarismes en català en el text sense indicar-ho amb cursives. No obstant això, en general ha agradat aquest intent d’escriure en el català que parlàvem durant el franquisme, com també s’ha valorat positivament la quantitat de dites catalanes que apareixen en l’obra, com per exemple: pecat amagat, mig perdonat.

 

En general ha agradat, especialment pel que fa al període de la post-guerra perquè és el període en que molts de nosaltres en tenim vivències directes i que apareixen reflectides en l’obra.

 

Jordi Gras

21 de gener de 2020

foto: elnacional.,cat