JOSEP M CARRERAS

Tancant el cercle

            El major Trapero te mala peça al teler. Tant li fa que doni les explicacions més detallades de la seva actuació el 20 de setembre davant el Departament d’Economia o en el referèndum de l’1 d’octubre. Per poc que feu un seguiment  del judici us adonareu de la inutilitat de les explicacions dels acusats, per més exhaustives que siguin.

            La dinàmica continua essent la mateixa que la del judici del Tribunal Suprem que ha enviat a la presó els nostres dirigents polítics. És a dir: malgrat considerar que no va haver-hi rebel·lió, el fiscal Carballo continua mantenint aquesta acusació contra Trapero. Per què? Crec que hi ha dos motius. En primer lloc, els paràmetres mentals monolítics de certes personalitats del nacionalisme espanyol no poden admetre cap mena de canvi o variació dels seus plantejaments per més passats de rosca que siguin. Malgrat la sentència del TS, persisteixen en “mantenella y no enmendalla”. Demostren una arrogància i un orgull que mai hauríem imaginat en una societat que es diu democràtica. En el cas del judici al Procés els ha portat a no tenir en compte les advertències i les ordres que els han pervingut per part d’organismes internacionals com la ONU, Amnistia Internacional, o la mateixa sentència del Tribunal de Drets Humans de Luxemburg. Demostra un cinisme i un menyspreu absoluts per tothom que no sigui de la pròpia onda.

            Per això dic que Trapero te mala peça al teler. En realitat no es jutja la seva actuació sinó que hi intervenen factors que els alts comandaments de la policia espanyola mai no perdonaran. Mai reconeixeran l’èxit de la policia catalana en la gestió dels atemptats gihadistes del 17-A. Mai no oblidaran tampoc la humiliació que va ser per a les forces policials i els serveis secrets de l’estat que no fossin capaços de trobar ni una sola urna malgrat tots els recursos que s’hi varen dedicar. A més, l’actuació civilitzada dels Mossos durant la celebració del referèndum va posar encara més en evidència la brutalitat de la policia espanyola que actuava sota la consigna del “A por ellos!”.

            Trapero pot esforçar-se tant com vulgui per justificar la seva actuació. No li servirà de res. Després de veure com varen anar les coses en el Tribunal Suprem, sabem com serà la sentència per a la cúpula dels Mossos. Podem especular quants anys de presó els cauran o si els condemnaran per rebel·lió o “només” per sedició. D’una cosa podem estar segurs: seran declarats culpables. I és que no es busca la veritat per fer justícia, sinó que s’utilitza una mena de justícia per fer venjança. Es tracta d’una causa general contra l’independentisme i per tant no hi ha termes mitjos ni atenuants. S’assembla més aviat a una “purga” a l’estil soviètic on, a més d’escapçar una ideologia contrària mitjançant l’aplicació de les penes més dures, s’intenta esporuguir la població perquè no actuï.

            És evident que es varen cometre errors en el plantejament del procés que havia de convertir Catalunya en una república independent. Però és evident també que l’actuació dels polítics i la justícia espanyola esperonen encara i ens fan veure més clars els objectius. Ho tornarem a fer i aquesta vegada no fallarem.

 

JOSEP  M  CARRERAS

23 de gener de 2020

foto: Josep Lluís Trapero, major de los Mossos d'Esquadra. EFE