Publicació d’una crònica de la Guerra dels Segadors

A Sta. Coloma de Queralt s’ha fet la presentació d’un llibre que serà important dins de la histografia del nostre país. Es tracta de la crònica  de la Guerra dels segadors (1598-1652) escrita per Magí Sivillà. 

 

Aquesta crònica es trobava a la Biblioteca Nacional de París, se’n coneixia la seva existència, però era poc consultada pel fet d’estar lluny i ser una obra extensa.

 

El Guillem Carreras, un colomí que buscava altres colomins destacats, es va trobar amb el Magí Sivillà que no era gens conegut a Sta. Coloma, la vila on justament va néixer, en una família humil, amb el seu pare sabater i d’ascendència occitana. Va poder estudiar teologia, va ser prevere de la comunitat de preveres de la nostra vila, i beneficiat de la capella del castell dels comtes de Queralt, amb qui va establir una estreta amistat. Això li va permetre també la coneixença del Josep de Margarit i de Biure. Dos personatges que van tenir un paper molt important en els esdeveniments de la Guerra dels Segadors. També va fer les funcions  d’ambaixador a París, representant al mateix Josep de Margarit i de Biure i a la Generalitat i al Consell de Cent.

 

Moments convulsos els que li va tocar viure al Magí Sivillà. Amb les tropes espanyoles acampades en els pobles, viles i ciutats de Catalunya, amb robatoris, violacions, assassinats … portant a la ruïna a una població indefensa que finalment es va alçar contra les tropes i contra el rei Felip IV. Es va proclamar la República Catalana i l’aproximació al regne de França. Però finalment Catalunya va acabar perdent el comtat del Rosselló i una part de la Cerdanya, que Espanya va regalar a França sense haver consultat ni les Corts Catalanes ni els afectats. Perpinyà va passar a mans franceses, era la segona ciutat més important de Catalunya. El desmembrament del territori va suposar un cop molt fort pel país, Castella sabia el que feia.

 

El Guillem Carreras va aconseguir la digitalització de la crònica d’en Magí Sivillà, i es va dedicar a transcriure tota l’obra, que ha estat finalment publicada amb el recolzament dels historiadors Valentí Gual i Jaume Sobrequés, director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya.

 

Un llibre important i de consulta obligatòria a partir d’ara per tothom que vulgui estudiar aquests anys de la història del nostre país.

 

Enhorabona per la publicació d’aquesta crònica del colomí Magí Sivillà.  

 

 

Montse Rumbau

19 de febrer de 2020