JORDI GRAS

Coronavirus

La informació prové de la revista Nature en la seva versió en línia que es diu Nature Briefing.  Segons l’esmentada revista i a data de 24 de febrer hi ha més de 79.000 casos de malalts pel coronavirus a tot el món, distribuïts en un mínim de 29 països entre els quals, a part de la Xina, cal remarcar Itàlia, Iran i Corea del Sud així com un brot que està en desenvolupament en un creuer que va sortir del Japó.

 

Les autoritats sanitàries –entre elles el director de l’Organització Mundial de la Salut- creuen que les possibilitats de que el brot s’estengui a nivell de tot el món són més altes ara que no pas fa una setmana.

 

Alguns dels fets que han portat a aquesta opinió són les següents:

 

-Es tracta d’un virus molt contagiós i alguns malalts l’han transmès abans de manifestar símptomes. Es creu que cada malalt pot contagiar entre 2 i 3 persones. En el cas de la grip aquest valor és d’una mica més d’una persona per malalt;

 

-Molts països es fixen principalment en les persones que provenen de la Xina. El que s’aconsella ara és analitzar les persones que tenen símptomes de grip per determinar si en realitat tenen el coronavirus, recentment denominat covid-19;

 

-Un problema addicional és que en l’hemisferi nord ara estem en plena temporada de grip i això pot dificultar la identificació de nous casos de covid-19;

 

-Molts països no disposen de les proves que permeten identificar el virus, especialment a l’Àfrica on només dos estats tenen la capacitat analítica per identificar-lo, Senegal i Sud- àfrica. Cal considerar, a més, que en aquell continent hi ha més d’un milió de treballadors d’origen xinès.

 

-El covid-19 en alguns aspectes encara és un desconegut. Se sap que dóna símptomes com la grip, però s’han vist casos en que abans dels símptomes respiratoris algunes persones han tingut malestar abdominal. També es creu que molts casos exportats de la Xina han passat desapercebuts.

 

Tal com es deia més amunt, aquests fets han portat a pensar que aquesta malaltia s’escamparà per tot el món, o sigui que esdevindrà una pandèmia. Per sort, la malaltia causada pel covid-19 en un 80% dels casos és lleu, i només és fatal en un percentatge del 2,3 % dels afectats. A més a més, conforme es vagin detectant més casos amb simptomatologia lleu o sense símptomes això probablement farà baixar l’índex de mortalitat. Per posar aquests valors en context cal recordar que la taxa de mortalitat de la grip habitualment és del 0,1 %.

 

Avui 25 de febrer, en que s’ha comunicat a l’opinió pública el primer cas de la malaltia a Catalunya, s’ha comunicat per altra banda que  el proper mes d’abril començaran els estudis en humans d’una vacuna contra el covid-19.

foto: elpais.com

Jordi Gras

25 de febrer de 2020