Qui sap si la Quitèria és alguna d’aquestes noies joves de la foto

A propòsit del dia de la dona

Quitèria Tarragó Casellas, emprenedora, llevadora i activista.

 -Sant Gallard -cal Cornet- Antoni Gaudí-

El 23 de juny de 1896 naixia a Sant Gallard Quitèria Tarragó Casellas. La Quitèria -un nom gens comú per la zona de la Baixa Segarra- era filla d’Antoni Tarragó Tudó de Sant Gallard i de Paula Casellas Balsells de Bellprat. 
Era la més petita de cinc germans anomenats Rosa, Maria, Josep i Antoni. 

 

Cal Cornet

La família del pare de la Quitèria, els Tarragó, procedia de Montbrió de la Marca.

El primer Tarragó que va arribar a St. Gallard va ser el Bonaventura Tarragó Pinyol. El 1771 es casa amb la pubilla de cal Cornet: la Rosa Cornet i Thomàs, Els pares Cornet encara eren vius quan es va casar la filla, un fet bastant inusual en aquell temps, segurament la Rosa devia ser molt jove.

És sabut que el cognom matern d’Anton Gaudí és justament Cornet. La nissaga materna del famós arquitecte procedeix d’aquest poble, que està molt a prop de Sta. Coloma de Queralt, tot i que forma part del municipi de les Piles.

Cap el 1880, pocs anys abans de néixer la Quitèria, a St. Gallard hi havia dues cases on hi vivien els Cornet, una era cal Cornet, que devia ser la més important, i l’altre ca l’Anton on hi vivia l’Anton Tarragó Mestre. Aquest Anton estava casat amb Antònia Tudó Bosch, i tenien un fill, que es deia Anton. Aquest Anton era el pare de la Quitèria.

També per aquestes dates hi havia un mas que era a prop del poble, i que ja fa molts anys que no existeix. Els Tarragó sembla que ja en aquells anys, sabien llegir i escriure i que ajudaven als seus veïns quan aquests necessitaven llegir o escriure cartes o algun document.

Cal Cornet, la casa del poble, encara hi és, està arreglada i hi viuen, però no sabem quina casa devia ser la de l’Anton Tarragó Mestre, ni si encara existeix avui dia amb algun altre nom.  

El besavi d’Antoni Gaudí, el Carlos Cornet, sabem que cap el 1786 vivia a Sta. Coloma, i d’aquí va anar a fer de calderer a Reus. El seu fill, l’Antoni Cornet Sans, va continuar amb l’ofici de calderer, i la seva filla, l’Antònia Cornet, serà la mare d’en Gaudí.

No hi ha cap dubte que el nom d’Anton, Antoni, i Antònia havia de ser un dels noms més preferits dels Cornet. El verdader nom de Gaudí era Anton, i així l’anomenaven la família i els amics, no Antoni com l’han volgut recordar els historiadors.

Cal Cornet

Els pares de la Quitèria marxen cap a Sabadell

La família Tarragó-Casellas, degué viure una colla d’anys a Sant Gallard fins que se n’anaren a viure a Sabadell. En aquesta ciutat, la Quitèria treballava en una indústria dedicada al tèxtil, mentre que alhora, estudiava per ser llevadora.
Cap al 1925, traslladaren la seva residència a Terrassa. Aquí exercia de llevadora i a més, va ser presidenta de la secció de comadrones el mateix any 1925.
Va treballar a l’Hospital Maternal de Terrassa i també va ser membre de la junta del seu col·legi professional. 

 

La Quitèria destaca políticament

Va ser membre de la UGT, i va tenir una intensa activitat en conferències i mítings a Barcelona i Terrassa. També era militant del PSUC i membre d’ERC.

El juliol de 1937, l’alcalde Samuel Morera la nomenava regidora de Cultura i Acció Social de l’ajuntament de Terrassa. Però el seu càrrec a l’ajuntament terrassenc va ser molt curt, donat que l’octubre d’aquell mateix any, un decret de la Generalitat va fer sortir els representants d’UGT dels ajuntaments.

El 1940 va ser denunciada per la seva activitat sindical, política i professional, i va ser condemnada a dotze anys de presó. Encara que quatre anys més tard en va sortir amb la condició que marxés de Terrassa.

Morí a Vilafranca del Penedès l’any 1980.

No en sabem res de la seva vida des de quan va sortir de la presó fins que va morir.

Sant Gallard

Una persona de cal Cornet valenta i emprenedora


Pel que sembla, la Quitèria havia de ser una persona llesta, emprenedora i amb molta força de voluntat. Treballar en una fàbrica tèxtil i alhora poder estudiar no era gens fàcil a començaments del segle XX. El treball a les fàbriques era molt dur, i a la majoria els havia de ser molt difícil tenir temps i medis per poder estudiar. La Quitèria no només va poder estudiar i convertir-se en llevadora, sinó que, tot i ser una dona, va tenir un paper important i molt destacat en la vida política d’aquells anys tan convulsos, acabant finalment a la presó el 1940.

 

Com que l’Antoni Gaudí, reconegut geni de l’arquitectura mundial, provenia de cal Cornet, per part de mare, com ja hem dit, podríem pensar que el gen de la intel·ligència, de la genialitat, i de la perseverança, podria ser present en alguns membres dels seus descendents, i qui sap si la Quitèria el va heretar. 

Montse Rumbau i Josep Ballabriga Clarasó

9 de març de 2020