JORDI GRAS

El coronavirus ja és una pandèmia

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat que la malaltia que anomenem coronavirus però que en rigor hem de dir covid-19 ja és una pandèmia que vol dir que està escampada per tot el planeta. Al voltant d’aquest tema hi ha una saturació d’informació de qualitat desigual com no pot ser d’una altra manera. Aquí comentaré un punt de vista expressat per un professor de virologia de la Universitat de Xangai i que també treballa a Nova York, que es diu Shibo Jiang, i que apareixerà a la revista Nature amb data 19 de març, però que ja es accessible en línia .

Ve a dir que no s’ha de córrer en la recerca de vacunes i d’antivirals per aturar el covid-19 i que s’han de seguir tots els protocols per garantir que aquest tractaments futurs siguin segurs.

Esmenta el exemples de les vacunes contra el xarampió, les galteres, la rubèola, la verola, la polio o la grip que tenen una tradició de productes segurs i van ser desenvolupats segons els estàndards de seguretat vigents.

Fa referència a la seva experiència directa en la elaboració de vacunes i antivirals contra altres coronavirus des de l’any 2003 quan hi va haver el brot del SARS. S’ha d’experimentar amb les possibles vacunes en més d’una espècie animal. Ja que cada espècie té una resposta immunològica diferent entre sí i no està clar quina espècie serà la que donarà una resposta més semblant a la humana que és el receptor final d’aquest tractament. Ens recorda un fet objectiu, encara que no definitiu, i és que en aquests moments es moren de covid-19 el 3,4 % dels infectats segons dades de l’OMS, que contrasten amb el virus de l’Ebola que té una taxa de mortalitat aproximada del 50 %, però que ha oscil·lat entre el 25 % i el 90 %.

Recordant la seva experiència cita vacunes contra un coronavirus que infectava animals, com el virus de la peritonitis infecciosa del gat, que el que feien era augmentar les possibilitats de que el gat desenvolupés la malaltia. El contrari del que es pretenia.

Un altre factor que considera és la capacitat que pot tenir el virus que ara ens ocupa per tornar a reaparèixer en un futur quan aquest brot s’hagi superat. Aleshores pot ser que hagi mutat, com fa el virus de la grip, i pot resultar que els tractaments que tinguem resultin ineficaços.

Actualment hi ha més de 100 tractaments en estudi en humans per tractar el covid-19 només a la Xina. En molts casos es tracta de medicaments que estan al mercat per tractar altres malalties.

Si voleu veure les substàncies en estudi actualment podeu anar a aquest enllaç de Cortellis i Bioworld on jo n’he comptat més de 100. Si no vaig errat les revistes científiques van acordar que totes les publicacions al voltant del covid-19 serien accessibles lliurament a la xarxa. Si us avorriu durant el confinament és perquè voleu!!

foto: La Plaça de Santa Coloma de Queralt a migdia, durant el confinament per la passa del covid-19

Jordi Gras

18 de març de 2020