google.es

Més molins? de debò? Més molins?

Doncs sembla que sí, que tindrem més molins, uns molins 20 metres més alts que els que hi ha ara, us imagineu? Molt més alt que els que tenim ara! Amb uns camins de 6 metres d’amplada perquè puguin passar els camions, penseu quin remolc han de portar per traslladar unes aspes tan i tan grans. Aquests molins tindran un impacte visual terrible, molt més soroll i molt més perill per les aus. Per fer-nos una idea del que representen, aquests molins són com una casa de 40 pisos, poca broma.

 

Ho hem pogut llegir a l’últim número de la Segarra, on s’hi expliquen també les al·legacions que ha fet l’Ajuntament de Sta. Coloma.

 

A més d’aquests molins, construiran centrals elèctriques de grans dimensions, estacions transformadores, en diuen, que han de portar la corrent cap a la zona de Tarragona. El que significa que hi haurà torres elèctriques i cables aeris.

 

Amb aquesta crisi del coronavirus alguns han pensat que potser és possible canviar a partir d’ara: viure amb un consum més responsable, de proximitat, viatjar en zones més pròximes, mirar més pels productes i pel turisme del nostre país. Dins d’aquesta nova perspectiva, quan hem vist també que és possible treballar des de casa, des de Sta. Coloma, s’intentava, ja abans de la crisi, oferir aquesta zona com un atractiu perquè famílies joves amb fills vinguin a viure a Sta. Coloma o en els pobles del voltant. La zona té uns avantatges clars:

  • preus de cases i pisos tant de compra com de lloguers més baixos que en altres llocs,
  • dues escoles, guardaria, institut, escola de música,
  • CAP, i residència gent gran,
  • Biblioteca i diverses associacions de tota mena que ajuden a permetre una integració als nouvinguts.
  • Tranquil·litat, la natura a tocar, i un paisatge i un entorn dels més bonics del país i menys fet malbé.

 

Ara, omplint el territori de molins, amb l’alçada brutal que tindran, algú creu que podrà despertar cap interès aquesta zona?

 

A la zona de Bellprat i Pontils no n’havien posat fins ara, és una zona que hauria d’estar catalogada com a paisatge protegit, com passa en moltes zones de França, on cuiden i respecten el paisatge i els pobles d’una manera envejable, res a veure amb el que es fa a casa nostra. Doncs ara a Bellprat sembla que n’hi volen posar. Increïble!

 

Aquestes grans empreses que estan al darrere dels molins, ofereixen diners, diners pels pagesos a qui els tocarà algun  molí a les seves terres, i pels ajuntaments. Al cap d’uns anys el que els donaran serà ben poca cosa, però els molins ja hi seran per sempre. Perquè algú creu que aquests molins, quan ja no serveixin, d’aquí 15 o 20 anys, els trauran? Algú de debò es creu això? Ningú donarà la cara, perquè l’empresa ja no serà la que era en un principi, i ningú assumirà cap responsabilitat.

 

I els Ajuntaments també cobraran. I sí, tindran alguns diners més, però s’haurà destruït el territori i el paisatge de tot l’entorn. I perquè voldran els diners els ajuntaments si aquests pobles no tindran cap possibilitat de créixer perquè no tindran cap possibilitat d’atraure a nous veïns.

 

I no només no vindrà gent de fora, sinó que fins i tot els fills i néts dels que ara estan disposats a destrossar el territori i  la seva pròpia terra acabaran per marxar d’aquí.

 

Al nord d’Europa, on acostumen a fer moltes coses millor que a casa nostra, es posen molts molins al mar. Perquè aquí no se’n parla? Perquè prefereixen fer malbé un paisatge i un territori que fins ara s’ha conservat? Doncs perquè els que ho munten guanyen molts diners, i tant els fa que aquesta part del territori quedi trinxat i fet malbé. Muntar molins dins del mar potser és més car per aquestes grans empreses, si posant-los aquí no gasten tant, a més els costa tan poc implantar-ho, i a sobre reben subvencions, perquè s’han de complicar la vida?

 

La Generalitat no té cap pla d’energia eòlica pel país, es fa el que les grans empreses proposen, i aquestes presenten els mateixos plans que ja tenien el 2010. En deu anys, no s’ha tocat res, ni s’han estudiat solucions no tan agressives amb el territori.

 

A l’Empordà no n’hi han posat, i han fet bé. Com ho van aconseguir? Doncs els veïns van fer una oposició molt forta als projectes que se’ls va presentar. I van guanyar.

 

I aquí? Es pot constituir una plataforma per discutir i exposar el què significa la posada d’aquests molins en el nostre territori. En una decisió tan important com aquesta, on s’hipoteca el territori i on queden hipotecades les generacions futures, els veïns tenen dret a decidir i a lluitar per la terra on han viscut sempre, i deixar aquesta terra als seus fills i als seus néts, amb les mateixes condicions que l’han rebut ells.

 

No deixem que quedin aquests pobles encara més deshabitats i que quedin sense futur

desinformemonos

Montse Rumbau

15 de maig de 2020