JOSEP M CARRERAS

Estat alarmant

 

            No només el coronavirus ens té en estat d’alarma. El mateix Estat ens ha d’alarmar. Ha passat gairebé desapercebut l’informe que Amnistia Internacional va adreçar el passat dia 13 al TC i a l’Advocacia de l’Estat reclamant altra vegada l’alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart; considera que la sentència del Tribunal Suprem vulnera el dret a la llibertat d’expressió i reunió pacífica. Incideix també en la vaguetat del concepte de sedició, que no existeix en els codis penals de la majoria de països democràtics.

            Amnistia Internacional s’ha dirigit repetidament al govern espanyol perquè fossin respectats els drets dels presos polítics del Procés. Tampoc aquesta vegada crec que serveixi de res. En realitat, l’Estat  ha fet sempre oïdes sordes a tots els organismes internacionals que se li han adreçat per aquest tema. Pilar Rahola en feia una relació dissabte passat al programa “Preguntes freqüents”. En poc més de dos anys hi ha hagut 19 intervencions davant el govern espanyol sense que hagi variat absolutament res. Aquesta és la relació segons Rahola. Val la pena conservar-ne la memòria:

            –Octubre de 2017. El Consell d’Europa demana al govern espanyol que investigui la violència policial del dia 1. Sense resposta.

            –12 d’ctubre de 2017. L’entitat Human Rights Watch fa un primer informe sobre els drets humans vulnerats per l’Estat espanyol. No obté resposta. Tampoc en tindran dos informes posteriors presentats el setembre del 2018 i gener de 2019. Al contrari, els comandaments del 1-O són ascendits  i premiats amb la medalla al mèrit policial.

            –El mateix octubre 24 premis Nobel (entre els quals 8 Premis Nobel de la Pau) reclamen la mediació internacional en el conflicte de Catalunya. No reben resposta.

            –7 de març del 2018: l’Alt Comissionat de Drets Humans de l’ONU presenta un durísssim informe sobre la presó preventiva dels presos del Procés. Sense resposta.

            –23 de març de 2018: L’ONU insta l’Estat espanyol a garantir els drets polítics de Jordi Sànchez, que considera vulnerats. No hi ha resposta.

            –10 de maig de 2018: Jean-Claude Junker, president de la UE demana  diàleg a l’Estat espanyol. Ni cas.

            –Novembre de 2018: l’Organització Mundial contra la tortura exigeix l’alliberament dels Jordis, ja que considera  vulnerats els seus drets fonamentals. Sense resposta.

            –Desembre de 2018: 524 diputats de tot el món reclamen la llibertat immediata de Carme Forcadell. Segueix a la presó.

            –Desembre de 2018: El Relator especial dels Drets Humans de l’ONU presenta  un duríssim informe contra l’empresonament dels Jordis. Sense conseqüències.

            –22 de gener de 2019: El Pen Club, associació mundial d’escriptors, exigeix la llibertat immediata dels presos polítics. L’única conseqüència serà que Vargas Llosa, emprenyat, es doni de baixa.

            –Febrer de 2019: La Comissió Internacional de Juristes afirma que el judici al Procés va posar en perill els drets dels acussats. No va obtenir resposta.

            –4 de juliol de 2019: El Grup de Detencions Arbitràries de l’ONU demana la llibertat immediata dels presos perquè considera un escàndol la presó preventiva en aquestes circumstàncies. Sense conseqüències.

            –Octubre de 2019: El Consell d’Europa fa públic un document on qüestiona la neutralitat de la justícia espanyola. No hi ha resposta.

            –19 de desembre de 2019: El Tribunal de Justícia de la UE falla a favor dels eurodiputats catalans Puigdemont, Comín i Ponsetí i diu que Oriol Junqueras ha de ser immediatament excarcerat. El govern espanyol no fa cas de la sentència.

            –25 de març del 2020: L’Alta Comissionada de l’ONU pels Drets Humans Michele  Bachelet reclama la sortida immediata de la presó dels presos pel perill del coronavirus. Ni cas.

            –2 d’abril de 2020: El Relator de Drets Humans del Consell d’Europa reclama també la posada en llibertat dels presos. El govern Sànchez respon airadament acusant-lo de “promoure conflictes innecessaris”.

            Aquesta és la democràcia espanyola… en estat d’alarma.

 

JOSEP  M  CARRERAS

20 de maig de 2020

foto: bolsadigital.org

Deixa un comentari