foto:Això és un fotomuntatge fruit d’un malson que va tenir l’editor d’aquest web

L’ ENERGIA TÒXICA DELS MOLINS DE VENT

Aquest escrit sobre els molins va sorgir a raó d’haver llegit l’article El llegir i l’escriure, que Josep M Carreras publicà el 6-5-2020 a Tribus de la Segarra. Jo, el vaig contestar i li vaig comentar aquesta problemàtica i alhora aquesta preocupació, que gira entorn de l’energia eòlica i a la seva possible implantació a la Comarca. Aquests últims dies, el tema eòlic m’ha interessat molt, i he mirat d’aprofundir i conèixer una mica millor aquesta polèmica energia.

Tot seguit, doncs, us parlaré de l’energia que s’aprofita d’usar el vent com a força o com a “combustible” per així generar electricitat.

Com bé sabeu, es tracta d’una energia gratuïta i inesgotable. És clar, però, que també té les seves limitacions i inconvenients. Aquesta energia és totalment gratuïta i tothom en pot fer ús, i per descomptat, que no cal pagar-ne cap contribució. Només faltaria! Llàstima, però, que sigui una energia tòxica! I llàstima que sigui una energia que no es pugui acumular! Un altre problema que planteja aquesta energia, és que no és estable ni constant, doncs a vegades no fa ni gota de vent, i d’altres en fa massa. Com ja hem dit, aquesta energia no la podem emmagatzemar, i per tant, no té sentit que un parc eòlic produeixi més energia de la que sigui necessària, perquè aquesta no es podrà aprofitar.

 

L’ENERGIA EÒLICA, ÉS UNA ENERGIA NETA?

De seguida contestareu que sí, vaja, que almenys sempre ho heu sentit dir així, que és neta, verda, ecològica i alternativa… i ara resulta que és tòxica? Més endavant tractarem de contestar-vos aquesta pregunta.

I ara passarem a informar-vos de les últimes notícies que tenim sobre la construcció de diversos parcs eòlics a la nostra Comarca.

Sí, noi, sí, UNA PLUJA TÒXICA I AMENAÇADORA, està a punt de caure‘ns a sobre com a pluja de maig per a alguns, i com una pedregada malvolent per altres, una allau de molins de vent que s’escamparà com a taca d’oli per tota la nostra Comarca i Comarques veïnes, i posaran cap per avall el nostre territori, empastifant el nostre paisatge d’estructures metàl·liques monstruoses, aerogeneradors de boi 200 metres, grans torres metàl·liques d’alta tensió que transportaran l’energia produïda al nostre terrer, a vés a saber on… (al territori productor, tot i ser un producte de proximitat, no n’hi tocarà ni gota!)… Aquesta energia circularà per dues línies d’alta tensió que desembocaran a dues subestacions situades a Puigpelat i Montblanc, i allí, ja connectarà a la Red Eléctrica Española (REE).

Fils per aquí i per allà, desmunts de terres, construcció de nous camins, eixamplament dels existents… construcció d’una nova subestació a Les Piles… ampliació de la subestació de Montargull i la de Conesa-Forès. Remenar, regirar, explanar, trinxar-ho tot, vaja. I a més els efectes perniciosos dels sons (o millor dit, del soroll) i dels infrasons (aquests infrasons són inaudibles per a l’oïda humana, però sí que són captats pel nostre cos i pel nostre cervell, i poden ser “sentits” fins a més de 15 quilòmetres de distància.

Només de passada direm que aquests efectes dels sons i infrasons poden ser realment perniciosos per a la salut humana i per a la fauna, és clar. Poden produir danys a la nostra oïda i augmentar la sensació d’estrès i de fatiga i alteracions de la son. Mals de cap, zumzeigs, acúfens… Disminució del nostre rendiment i falta de concentració, nàusees, vertigen…

Tots aquests efectes sobre la salut, es poden veure multiplicats per una concentració exagerada de molins, que de fet, és el que es pretén. Algú dirà que tot plegat són exageracions… que tot això són falòrnies, vaja! Però, no, no; totes aquestes acusacions a l’eòlica estan fonamentades en rigorosos i prestigiosos estudis científics d’arreu del món. I si no investigueu-ho vosaltres mateixos, i sobretot informeu-vos sobre el tema, al cap i a la fi, jo només sóc un simple informador.

 

ELS NOUS PARCS EÒLICS

Són el Parc Eòlic Seré (1) (PE) Portella (PE) Plans d’Almenara (PE) i Pla del Codony, amb un total de 30 molins, repartits entre els termes municipals d’Argençola, Bellprat, Conesa, Les Piles, Santa Coloma de Queralt i Talavera.

I ENCARA:

(PE) Suró- Municipis afectats (MA), Ribera d’Ondara, Montoliu de Segarra, Talavera (Lleida), Santa Coloma de Queralt (St.C.) i Llorac. 72 MW de potència (P) i 12 aerogeneradors (A)

Ferriols- (MA) Bellprat, St. C., i Pontils. 72 MW de (P) i 12 (A)

Els Plans -(MA) St. C., Les Piles, Conesa I Sarral. 66 MW de (P) i 11 (A)

Trilla- (MA) Ribera d’Ondara, Montoliu de Segarra, Talavera i Llorac. 33,6 MW de (P) i 8 (A)

Ondara- (MA) Talavera i Llorac. 29,4 MW de (P) i 7 (A)

Esteve- (MA) Argençola. 12,6 MW de (P) i 3 (A)

Puig de Gaig- (MA) Sarral i Les Piles. 40 MW de (P) i 9 (A)

Plans de Dèbol – (MA) Montoliu de Segarra i Talavera. (?) (?)

La Pinadeta– (MA) Vilanova de Prades. 25,50) MW de (P) i (?) Segons EOLICCAT estaria en tramitació. Aquesta zona és d’Interès Natural.

I a més, els quatre (PE) que hem citat a l’escrit.

En total, 92 (A) més. I de dos (PE) no en tenim informació.

També cal afegir que l’empresa Green Capital Development XI S.L., projecta instal·lar a la zona 40 (A) més amb un total de (P) de 240 MW de (P) En total, serien més de 132 (A).

El pastís ja està servit!, i, qui hi ha al darrere? Potents Multinacionals, Consells Comarcals, Ajuntaments, la Generalitat i el Govern d’Espanya.

Les coses pinten malament, ja que és allò que diuen, que sempre plou sobre mullat! I ho dic perquè com ja sabeu, a la Comarca i Comarques veïnes, actualment ja hi ha molts molins.

Realment, tot plegat fa molt mala espina, donat que la majoria dels ajuntaments de la comarca, han anat amb la guineu al civader… sí noi, tot ho han fet d’amagatotis, i amb molt de secretisme. Com és que no han informat als seus ciutadans? És que consideren que no hi tenim dret? És que potser no ens tenen per res?

Arribats a aquest punt, cal dir que per a la implementació d’un parc eòlic en qualsevol lloc, és indispensable de l’ajuda d’alguns propietaris rústics, que boi sempre són pagesos, són els col·laboradors (parlo dels pagesos que sortosament els tocarà un molí al seu tros, al·leluia, al·leluia!, sí, mira, ells cobraran sis mil euros anuals, “això ara”, i el veí del costat, que es foti.!) I a més a més, aquests pagesos perjudicats, ni tan sols tindran dret a fer cap reclamació. Segurament que hi tenen tot el dret a reclamar danys i perjudicis, però ja hi podeu pujar de peus que no en trauran l’aigua clara!I ARA US PRESENTO A LA SUPERESTRELLA!… L’ENERCON E126

Veritablement aquest aerogenerador, és una perla! Us el vull presentar perquè és un molí com els que volen posar per aquí. Per cert, si voleu veure aquest molí l’ENERCON E126, el podeu veure per YouTube. Tot seguit us en comento alguns detalls d’aquest molí desglossats en xifres:

Alçada fins el nucli: 135 m / Alçada total: 198 m / Potència: 7.580 kW

Ciment armat: 8.570 tones ™, Acer: 492 ™, Materials centre màquina: 164 ™, Generador (Acer, Coure) 300 ™, Rotor: (Plàstics, Acer, Alumini) 438 ™. Això fa un total de 9.964 tones!! Fantàstic!! Gairebé 10.000 tones de materials diversos, que suposen aproximadament 20 vegades més dels recursos que es necessiten per a la producció en una planta d’energia convencional, vull dir de carbó o gas. I ara també hauríem d’explicar sobre tota aquesta energia gastada (o malgastada) en construir un molí, amb alguns materials tòxics, d’altres radioactius, alguns portats de la Xina… tot un excés “llençat” en pro d’un negoci mal anomenat net, ecològic, verd i alternatiu.

I, ara una pregunta final: Algun pagès creu que quan acabi el contracte amb l’empresa constructora del (PE) al cap d’uns vint anys, algú li traurà aquest pantano del seu tros? Alguna empresa agafarà la responsabilitat de desmantellar totalment aquesta superestructura gegantina? Val més que s’ho facin mirar!

Bé, aquí acabo el meu relat. De moment, eh! L’haurem de reprendre més endavant, perquè com veieu, encara ens queda molta teca per discutir.

foto: lavalledeitempli.net

JOSEP BALLABRIGA CLARASÓ

24 de maig de 2020

(1) Aquest (PE), ja neix amb mala estrella, doncs el nom del parc porta l’accent agut, en comptes del greu. Així hauríem de dir “Parc Eòlic Serè”, en comptes de “Pla Eòlic Seré”. El nom d’aquest (PE), ve  del nom de la partida de terme “El Pla Serè” que està integrada dins dels límits del (PE).