JOSEP M CARRERAS

Notes al marge

 

            Aigua potable. Em sembla totalment fora de lloc el triomfalisme amb què s’ha presentat l’acord de dotar d’aigua potable els pobles de la Baixa Segarra. Sembla com si s’hagués assolit una fita difícil d’aconseguir quan en realitat les autoritats haurien de demanar perdó per la incompetència que ha suposat mantenir més de 4.000 habitants amb l’aigua contaminada a les aixetes de les cases´durant més de 15 anys.

            Ha estat un cúmul de despropòsits que, al meu entendre, culmina amb la solució faraònica de  portar l’aigua de l’Ebre, amb un cost elevadíssim i sense tenir en compte els recursos del territori. Primer es va dir que es portaria l’aigua de l’Ebre, tot i ser cara i de qualitat molt baixa. Després es va canviar i es va anunciar amb bombo i platerets que era millor dur-la des de Rialb. Així ho va anunciar l’aleshores conseller Josep Rull, el gran valedor d’aquest projecte. Ell mateix el va presentar públicament com a solució per abastir des del canal Segarra-Garrigues 30 poblacions de quatre comarques i uns 75.000 habitants. Els somriures de les fotos varen sortir a tots els mitjans de comunicació.

            Ara, sense que se’n coneguin les causes, s’ha canviat novament de projecte. L’ha signat el mateix president de la Generalitat a Santa Coloma en presència del conseller Damià Calvet i les autoritats locals i comarcals. Ni l’acte va ser anunciat ni es va donar cap informació pública. Amb la solució adoptada, haurem d’esperar cinc anys més per veure completat el projecte, que serà gestionat per l’ACA i les autoritats comarcals. Desconec ara mateix quina intervenció hi tindran els ajuntaments, però no em sembla adient el to triomfalista que s’ha volgut donar a un fet que, més que “històric” ha estat una vergonya pel menyspreu que ha suposat a un dret bàsic i fonamental, reconegut per tots els organismes internacionals. Una mica de modèstia no aniria malament.

 

            Igualtat. La visita dels reis d’Espanya a Catalunya ha estat vergonyant. Després de canviar dues vegades de lloc de destinació (Barcelona i Figueres), finalment varen fer cap a Poblet. ¿Algú em pot dir per quins set sous l’extrema dreta de Vox, amb banderes espanyoles, varen poder accedir a les portes del recinte del monestir mentre que s’impedia el pas als centenars de persones que volien celebrar un acte de protesta a l’aparcament exterior? ¿No tenim tots els ciutadans els mateixos drets i un d’ells és el de manifestació pacífica? ¿No és la policia l’encarregada de vetllar pel seu compliment? ¿Ningú donarà explicacions per aquest desgavell? Sembla evident que hi ha dos pesos i dues mesures a l’hora de valorar aquests drets, ara fins i tot per la mateixa policia de la Generalitat.

 

            Corrupció. Sembla que el serial dels negocis bruts de l’emèrit no ha arribat al final. Serà interessant de veure quin tracte se li dona. És evident que sense la justícia estrangera, els ciutadans espanyols haurien continuat en la inòpia informativa sobre un personatge mafiós, que s’ha aprofitat de la condició d’inviolable i irresponsable que li reconeix la Constitució per omplir-se les butxaques. Si el cap d’estat fa això, no és estrany que Espanya sigui capdavantera a Europa quant a corrupció. No anirà a judici. Per a quan la república?

 

 

JOSEP  M  CARRERAS

22 de juliol de 2020

Foto: google.es