foto: tribus de la segarra

L’Aplec de St. Magí d’aquest 2020

L’Aplec de St. Magí sempre s’ha caracteritzat per la presència de molta gent, a les Fonts, pels voltants, pels camins, i dalt de l’esplanada de l’església. Gent de totes les edats: grans, joves, nens, avis, uns arribats a peu, d’altres amb bicicleta, a cavall, amb carros, o amb cotxes. Moltes taules pels qui esmorzaven i dinaven, sardanes, rialles, crits i corredisses de la canalla, els que omplien garrafes o ampolles d’aigua de les fonts, i els que es remullaven o bé entraven dins la font per curar o alleugerir algun dolor o algun mal, com havien fet ja els seus avis, i els avis dels seus avis, durant generacions i generacions.

 

Enguany tot ha estat molt diferent. El coronavirus i les recomanacions sanitàries han obligat a reduir l’aplec a la missa de les 12h, i a les sardanes que ha interpretat la cobla Cossetània. De gent, no molta. Alguns han pujat a peu des de Sta. Coloma, o des d’altres poblacions, i segur que a la font n’hi han anat molts, i alguns grups familiars han portat el menjar i han dinat pels voltants de les Fonts, però res a veure amb els altres anys.

 

Sí que hi ha hagut enguany una sorpresa i una novetat: ha estat la presència de la geganta Perpètua, que amb aquest nom no podia ser d’enlloc més que de Sta. Perpètua. Ha arribat des del poble veí amb el seu ram de flors, el seu vel i la seva cara simpàtica. I ha ballat donant voltes i més voltes, amb una gran habilitat i domini, fent voleiar els seu vestit i provocant l’alegria dels més petits i també dels grans, que ja sabem que els gegants són molt nostres i que a tots ens agrada. Si la Perpètua va venint en algunes celebracions, bé li haurem de fer un company, potser un ermità, amb la seva barba, el bastó i la seva túnica marró, però simpàtic i que tingui ganes de ballar al costat de la Perpètua.

 

La missa s’ha celebrat a l’esplanada, que ha quedat plena de cadires situades a la distància aconsellable, i s’hi han instal·lat grans tendals estesos per protegir del sol, l’aire els alçava o els feia baixar irregularment, produint un efecte ben sorprenentment.

 

Enguany ha pujat a St. Magí l’arquebisbe de Tarragona, que ha concelebrat la missa amb el rector, mossèn Joan i amb el diaca mossèn Miquel. La raó: la celebració dels 400 anys de l’aplec de St. Magí, segons consta documentalment. Els Amics de St. Magí tenien pensat una colla d’actes que s’havien d’anar celebrant durant aquest any. Però evidentment tot ha quedat cancel·lat  per la situació sanitària en què ens trobem.

 

Però, malgrat els canvis que s’han hagut de fer en la celebració d’aquest Aplec, els Amics de St. Magí, que es caracteritzen sempre pel seu incansable i inesgotable entusiasme, han organitzat un concert a la tarda, a l’esplanada de dalt de l’església. Un magnífic regal per tots els que hi vam assistir.

 

El Quinten de vent, Forumbrass, que fan concerts de càmera, van oferir un concert més obert a un públic potser no tan exigent en trobar-nos en la celebració d’un aplec, i van fer un magnífic passeig per diferents moments de la història de la música, amb fragments d’òpera, bandes sonores de pel·lícules, tangos i boleros.

 

En ser totes les peces molt conegudes justament per la qualitat de totes elles, va fer que el públic s’hi entregués de seguida. Impressionant la marxa triomfal amb les trompetes del segon acte de l’Opera Aïda, de Verdi, el fragment segurament més conegut i més popular d’aquest gènere. Sentir les dues trompetes acompanyades dels altres instruments, el trombó, la trompa i al tuba  a l’esplanada de St. Magí, feia posar la pell de gallina. També amb el paratge del “Va, pensiero..” de l’Opera de Nabucco, també de Verdi, sempre tan impressionant. O el tros tan conegut de l’Òpera de Carmen. I tots els altres fragments que han interpretat.

 

Una delícia de concert.

 

Al final, es va repartir xocolata desfeta amb coca a tothom, com es fa sempre a l’acabar els concerts de les Nits Musicals Brufaganya. Al ser a la tarda el concert, va ser una sorpresa, perquè ningú s’ho esperava.

 

Així es va acabar la jornada de l’Aplec d’enguany. Sens dubte un Aplec ben diferent dels altres anys, però potser justament per això, el recordarem sempre.

foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
Mons. Joan Planellas i Barnosell Arquebisbe metropolità de Tarragona. foto: tribus de la segarra
foto: Rosa Busquet
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: Rosa Busquet
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
Cobla Cossetània. foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
Quintet de vent Forumbrass. foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra

Montse Rumbau

20 de setembre de 2020