JORDI GRAS

Vacunes

Aquesta vegada farem referència a un llibre publicat  a Anglaterra i del qual la revista Nature en fa una ressenya. El llibre que porta per títol “El metge que va enganyar el món”, descriu els fets que van portar a Andrew Wakefield a convertir-se en l’heroi dels grups antivacunació.

 

Però abans d’entrar en el contingut del llibre cal fer una mica d’història del que han estat les vacunes. Les primeres vacunes les devem a Edward Jenner que l’any 1798 va vacunar les primeres persones contra la verola. Des d’aleshores l’acceptació de la vacunació entre la població ha tingut alts i baixos. A principis del segle XX, amb una millora general de la higiene i de les mesures de salut pública, es va fer menys èmfasi en l’obligatorietat de la vacunació. La darrera vegada en que la humanitat va sentir la necessitat d’una vacuna va ser cap els anys 50 del segle passat en que la poliomielitis feia estralls entre la població infantil.

 

L’escepticisme sobre la vacunació va reaparèixer cap als anys 70 del segle XX, quan al món occidental va sorgir una preocupació (que despès és va comprovar que era infundada) al voltant de la vacuna contra la tos ferina. Cap els anys 80 i 90 en diversos països van aparèixer grups antivacunes.

 

En aquest context, a l’any 1998, Andrew Wakefield va publicar a la revista The Lancet un article, que després la mateixa revista va retirar dels seus arxius, i que anys més tard van provocar que el seu autor fos expulsat de la professió mèdica a Anglaterra.

 

Aquesta publicació fraudulenta afirmava en base a 12 casos que hi havia una relació entre l’aparició de l’autisme i la vacunació trivalent contra la xarampió, les galteres i la rubèola (coneguda com a MMR per les seves sigles en anglès). No solament aquest estudi era inacceptable per incorreccions metodològiques i ètiques sinó que, a més, estudis epidemiològics en gran nombre de nens (en concret 13.232.509), han demostrat que la vacunació amb la trivalent o amb la tetravalent (incloent-hi la vacuna contra varicel·la) no augmenta la incidència de cap malaltia. Això explica les mesures dràstiques que es varen prendre contra l’article i el seu autor.

 

El llibre que comentem té per autor el periodista Brian Deer que ja al mateix any 1998 va denunciar al diari The Sunday Times i a la revista mèdica British Medical Journal  l’article de Wakefield. Es comenten en el llibre els fets succeïts en aquestes dues dècades. Tot i la retirada de la circulació de l’article de Wakefield i de l’aparició de llibres criticant el seu posicionament a Anglaterra a la primera dècada del segle XXI la taxa de vacunació era del 80% quan es necessita una taxa del 95 % per impedir brots de les malalties. El llibre també segueix la marxa de Wakefield als Estats Units on va trobar grups financers que donaven suport al seus plantejaments. La pandèmia del Covid-19 ens demostra que els plantejaments més irracionals es poden trobar en el nivells més alts de l’administració pública d’aquell país. El fet de que els Estats Units, tot i ser la potència més gran del món en biomedicina, tingui el nombre més gran d’infectats i de morts ens mostra el que pot produir la gestió de la pandèmia al marge de la ciència.

 

La vacunació ha permès l’eradicació de la verola a tot el món ja al segle passat i recentment l’eradicació de la poliomielitis al continent africà. La vacunació contra el virus del papil·loma humà, que és de les darreres que s’ha introduït, ha demostrat una elevada eficàcia disminuint significativament les lesions precanceroses que pot causar l’esmentat virus. En canvi, un descens de la taxa de vacunació dels infants porta a brots de xarampió o a casos mortals de diftèria com va passar l’any 2015 a Catalunya.

nostrofiglio.it

Jordi Gras

26 de novembre de 2020