Foto: tgnblog.tarragona.cat

       

Llegendes de Tarragona

d’Emili Samper Prunera

Després d’uns mesos en que no eren aconsellables les reunions per les raons de salut pública que tots tenim presents ara tornem a atrevir-nos a comentar en comú la nostra experiència lectora. Hem començat amb una lectura lleugera que ens permetés anar a èpoques reculades i fugir del present que massa sovint ha estat aclaparador.

 

L’obra en qüestió ha estat Llegendes de Tarragona d’Emili Samper Prunera. Aquest autor (Tarragona 1980) i és escriptor i investigador i, segons la Wiquipèdia, treballa a l’Arxiu de Folklore del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili. El seu treball sobre el folklorista i enginyer català Cels Gomis i Mestre (1841-1915) va ser premiat l‘any 2014.

 

El llibre ens explica els antecedents que hi ha hagut per recopilar les llegendes tan escrites com orals al voltant de la ciutat de Tarragona i el seu entorn. És més aviat un treball d’investigació i el que pretén potser és ser exhaustiu en el tema que aborda. Els relats no tenen gaire guarniment literari, i són textos sovint molt breus.

 

La llegendes potser criden l’atenció per la presència d’una violència gratuïta que en els relats contemporanis no trobem. Encara que també la trobem en els contes infantils més tradicionals.

 

Hi trobem llegendes al voltant del pont del Diable, de la platja del Miracle o de la catedral com punts destacats de la ciutat de Tarragona i dels voltants com el castell de Tamarit. És de destacar que hi ha unes quantes llegendes al voltant de la figura de sant Magí. Moltes tenen un rerefons religiós on sempre es produeix el miracle corresponent que és el nucli del relat.

 

Volem animar a tots els membres del Club de Lectura a que es reincorporin a les reunions. Les trobades es realitzen respectant totes les mesures de seguretat vigents.

 

 

Jordi Gras

13 de desembre de 2020

blogs.iec.cat