Foto: escriptors.cat

       

El silenci de Vallbona

de Teresa Duch

L’obra que hem llegit aquesta vegada pertany al gènere de la novel·la negra. La seva autora Teresa Duch Dolcet (Vimbodí 1956) és escriptora i alumna de l’Escola de Lletres de Tarragona, ciutat on resideix. També fa periodisme en la premsa local i participa amb el seus textos a la xarxa. No té molta producció. Es va llençar a escriure pel gran públic l’any 2012, i fins ara ha publicat contes i novel·les, la darrera porta per títol La llum de l’impostor.

 

L’obra que hem llegit gira al voltant d’uns crims que han passat entre la comunitat de monges del monestir de Vallbona de les Monges i d’una carta que s’ha guardat secretament des de l’època de la reina Violant d’Hongria que, com sabem, està enterrada en aquest monestir.

 

Acostumats a llegir novel·la negra americana o dels països nòrdics d’Europa fa una sensació especial llegir un relat que passa a pocs kilòmetres de la porta de casa, a la Conca. És literatura de proximitat o de Km zero com diríem ara en temps de pandèmia.

 

Aconsegueix mantenir l’interès, està ben escrita i la trama no grinyola en cap moment. No té gran profunditat en l’estudi dels personatges i l’argument no és gaire complicat pel que acostuma a ser aquest gènere. I la conclusió és satisfactòria sense deixar caps per explicar.

 

La majoria de nosaltres l’ha llegit fins al final. Algú ha destacat que l’ha distret força i això és el que principalment es demana a vegades a la literatura. Té alguns trets que potser mereixen ser destacats, com el tractament de l’erotisme que sempre manté un bon gust i originalitat. I la sensació de que és una història contemporània on apareixen les xarxes i els whatsapps, no com els clàssics que truquen des d’una cabina telefònica.

 

Volem animar a tots els membres del Club de Lectura a que es reincorporin a les reunions, aquesta vegada ja érem 11 valentes. Les trobades es realitzen respectant totes les mesures de seguretat vigents.

 

Jordi Gras

17 de març 2021

escriptors.cat