JORDI GRAS

Amb la ciència no n’hi ha prou per superar la pandèmia

Tot sembla indicar que el ventall de vacunes de que es disposa actualment per tractar la COVID-19 permetran frenar i finalment controlar l’expansió del virus. Malgrat això, la devastació que ha generat aquesta pandèmia no s’arregla només amb vacunes, en definitiva amb la bona ciència no n’hi prou per salvar-nos de la COVID-19. Això ve a dir, Hetan Shah, un alt executiu de l’Acadèmia Britànica en un article que publica a la revista Nature el 25 de març  que em sembla oportú comentar.

 

Les epidèmies són tan fenòmens socials com biològics. La pandèmia actual no solament ha posat de manifest les desigualtats socials que ja existien sinó que les ha exacerbat. Una evidència és que, per exemple, en lluita contra la pobresa a nivell de tot el planeta hem reculat bastants anys.

 

No cal dir que l’article està enfocat en la societat del Regne Unit, però els problemes que descriu, al meu parer, no són gaire diferents dels que ens tocarà enfrontar a nosaltres catalans a curt termini.

 

Així l’Acadèmia Britànica ha fet un estudi de l’impacte de la COVID-19, a requeriment del govern britànic, on han participat científics de les àrees de les ciències socials i de les humanitats en general que ha generat un informe amb unes conclusions.

 

En primer lloc s’esmenta l’impuls que ha rebut la digitalització de la societat i que ha fet que les infraestructures digitals s’hagin de considerar un servei públic crucial. Això afecta en general a tota l’activitat productiva, però de manera molt especial a l’educació, que és on les discriminacions per raons econòmiques o culturals es poden començar a esmenar.

 

El segon aspecte que destaca és la resposta de la societat civil britànica que ha aconseguit apaivagar les necessitats bàsiques dels més desfavorits: alimentació, habitatge (assumint el pagament dels lloguers), o la soledat.

 

Finalment esmenta la pèrdua de confiança del britànics en el seus governants. Demana abordar els problemes de salut des de la vessant social el que vol tenir tenir en compte les característiques culturals i econòmiques de cada grup social a l’hora d’encarar els seus problemes de salut.

 

Mirant de veure si es poden aplicar a la nostra realitat aquestes conclusions, en primer lloc la digitalització en l’entorn rural de Santa Coloma també cal considerar-la un servei públic crucial, el que fa encara més lamentable els petits talls de subministrament elèctric que encara patim. Una xarxa de fibra de alta qualitat és vital perquè el teletreball pugui ser una pràctica habitual a les nostres llars.

 

A Catalunya la societat civil ha estat a l’alçada de les circumstàncies; cal destacar els col·lectius sanitaris en primer lloc, però sense oblidar els que des del sector de l’alimentació i del proveïment general que mai no han fallat.

 

Pel que fa a la gestió de l’Estat Espanyol no es podia esperar altra cosa que negligència i mala gestió, com així ha sigut. La Generalitat lligada de peus i mans no ha pogut fer gaire més del que ha fet. Des del meu punt de vista és comprensible la sensació de fracàs de la societat britànica davant de la gestió de la pandèmia. És el país europeu amb més morts a data d’avui (29 de març de 2021; 126.592 morts segons Wordometer  tot i tenir a priori un dels millors sistemes de salut. Però ha sabut rectificar i ha portat a terme una enèrgica campanya de vacunacions, que és l’enveja d’Europa.

 

A veure si nosaltres també sabem rectificar i afrontem d’una vegada els problemes endèmics com l’habitatge que entre nosaltres es manifesta en forma de cases abandones i ruïnoses i en les grans ciutats en greus mancances al costat de llars buides. O si d’una vegada per totes traiem rendiment turístic de la riquesa paisatgística i cultural, que tenim amb escreix, per començar a redreçar la nostra economia.

 

Aquesta vegada només hem parlat de ciència de refiló, però el avenços científics i especialment els que fan referència a la salut només tenen sentit en una societat justa i equitativa on tothom se’n pugui beneficiar.

google.es

Jordi Gras

29 de març de 2021