Foto: Biel Mesquida. catorze.cat

       

Acrollam

de Biel Mesquida

Biel Mesquida (Castelló de la Plana 1947) és un escriptor, poeta i professor universitari. De pares mallorquins resideix a Mallorca des de la infantesa. Té les llicenciatures en Ciències Biològiques i en Ciències de la Informació i ha fet desenvolupat la seva activitat professional a la Universitat de les Illes Balears. Actualment està jubilat. La seva primera novel·la, L’adolescent de sal, que va rebre el Premi Prudenci Bertrana l’any 1973, es va convertir en una obra de culte, i va ser reeditada el 1990 i el 2013. Va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2005.

 

L’obra que hem llegit aquesta vegada, Acrollam, va ser publicada l’any 2008 i és un recull de noranta-nou relats curts (generalment dues pàgines) amb fort contingut eròtic i centrat en la vida de la alta societat mallorquina contemporània. No té diàlegs i a més de sexe irromp sovint la mort, la repressió franquista, la corrupció urbanística pepera i a vegades s’acaben de manera sorprenent.

 

Per la majoria de nosaltres era un autor desconegut, i per la categoria de l’obra que hem llegit ens ha despertat l’interès per la seva producció, que per altra banda no és molt abundant.

 

Vam constatar la potència de la literatura balear, amb noms com Carme Riera (nascuda 1948) o els que ens han deixat com Llorenç Vilallonga (1897-1980) o Baltasar Porcel (1937-2009) o els joves com Sebastià Portell (nascut 1992).

 

Desitgem que passeu unes bones vacances d’estiu i que no us falti mai un llibre per llegir.

 

Jordi Gras

5 de juliol 2021