Foto: Irene Solà. cat.elpais.com

       

Canto jo i la muntanya balla

d’Irene Solà

Irene Solà Sàez (Malla, Osona 1990) llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, és poeta i narradora. L’obra que hem llegit al Club de Lectura, que té per títol el que encapçala aquest text, va ser publicada l’any 2019 en que va rebre el Premi Anagrama de Novel·la en català mentre que a l’any següent va guanyar el Premi de Literatura de la Unió Europea.

 

Canto jo i la muntanya balla està dividit en quatre parts, cadascuna amb quatre o cinc relats curts i amb una veu narrativa diferent. Per exemple en el primer relat ens parlen uns núvols i més endavant ens parla un cabirol. Tot el llibre transcorre en un entorn rural més en concret pirinenc i, encara que no s’explicita, sembla que és en el present. Pot semblar que els relats estiguin deslligats però van apareixent personatges comuns que van donant una trama argumental al conjunt.

 

És de lectura fàcil i no arriba a les dues-centes pàgines. A estones sembla que predomini un aire bucòlic però aleshores apareix la mort o la superstició o la ignorància i tot això ens dibuixa la realitat del món rural. Un món on el rol de les dones és central.

 

En general ens ha agradat força i ens ha portat a parlar del mestre dels relats del Pirineu l’admirat Pep Coll. Aquesta és de les primeres obres d’aquesta autora i la segona dins del gènere de narrativa i pot ser premonitòria d’una brillant carrera.  

 

 

Jordi Gras

27 de setembre 2021

anagrama-ed.es