xavieraliaga.cat

       

Les quatre vides de l’oncle Antoine

de Xavier Aliaga

Xavier Aliaga i Víllora (Madrid, 1970), és un periodista i escriptor valencià que es va criar a Xàtiva. Té estudis de filologia i es dedica al periodisme cultural al País Valencià i a la creació literària. Les quatre vides de l’oncle Antoine va ser publicat l’any 2017 i va rebre el Premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler aquell mateix any i el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en la categoria de narrativa a l’any següent (Viquipèdia).

 

El llibre que hem llegit descriu la recerca que fa l’autor per conèixer les circumstàncies que van portar al seu oncle a marxar exiliat cap a França durant els primers anys de la postguerra de la guerra civil. És una tasca difícil, ja que quan la inicia alguns dels protagonistes principals de la història ja han traspassat i molts dels vius guarden amb recel la informació que tenen. A més, sovint l’autor ens fa saber els seus problemes domèstics que fan que no pugui dedicar tot el temps que caldria a la investigació.

 

No obstant això, la recerca esclareix molts punts foscos de la biografia de l’oncle, procés aquest no exempt de dolor ni de desenganys pel comportament, a vegades incomprensible, de persones que tenen vincles familiars amb l’autor. Se’ns mostra sense restriccions la sordidesa de l’entorn familiar de l’Antoine i la seva trista vida amb la misèria cultural i econòmica pròpia dels sectors socials més desfavorits i en la circumstància de la llarga postguerra.

 

Ens ha semblat un llibre ben escrit on les descobertes van generant nous interrogants que mantenen un interès creixent per conèixer el desenllaç de la història. Tal com ja se’ns adverteix d’entrada Antoine és un personatge anònim que per diferents raons lligades amb l’entorn opressiu de la postguerra li va tocar emprendre la via de l’exili i posteriorment allistar-se a la Legió estrangera a França. Al final es constata que el personatge s’ha emportat molts secrets i interrogants a la tomba i que difícilment cap recerca podrà esbrinar mai.

 

Jordi Gras

14 de febrer 2022

Angle Editorial