Un grup dels pencaires: Federic Vallbona, Francesc Solà, Carles Roca, Anna Esplugas, M del Carme Casas, Anna Albareda i Guillem Carreras

La revista La Segarra, premiada

Aquest dissabte 19 de març, a Calaf, han entregat a la revista La Segarra de Sta. Coloma de Queralt, el premi SIKARRA, promogut per diferents associacions segarrenques.

La revista la Segarra va començar a publicar alguns números als anys 20, als 30, i als 50. I el 1979, un grup de colomins van decidir tirar endavant la revista, i els qui creien que potser només sortirien alguns números, es van equivocar, perquè des d’aquella data fins a l’abril del 2021, han sortit 500 números. Han estat 43 anys ininterromputs fins avui dia. I la revista continua, i segur que continuarà durant molts més anys.

El premi és merescut, per la trajectòria de la revista, i per la constància i pel treball que hi ha darrere de cada número. Són molts anys i són molts números.

Potser els que vivim a Sta. Coloma, estem habituats a veure cada mes la revista La Segarra, i potser ens sembla normal que hi sigui. Però si hi pensem, és tot un luxe que la nostra vila tingui una revista on totes les associacions i persones de la vila i també els que viuen fora, però que hi continuen vinculats, puguin llegir tot el que passa a Sta. Coloma, a més de comentaris, queixes, opinions i reportatges. Les escoles, el Centre Excursionista, la parròquia, els que fan esport, els que guanyen premis, receptes de cuina, l’Editorial de cada mes … La revista està oberta a tothom que hi vulgui escriure, o tingui necessitat d’explicar o exposar algun fet o algunes vivències. Tot acompanyat de fotografies, i des de ja fa un temps, totes en color.

I així, tothom es pot assabentar del que passa al poble, fins i tot dels naixements, de les morts, i dels records de qui ja no hi són. La Segarra ajuda a mantenir el sentit de comunitat, de grup, tan important per donar cohesió a un col·lectiu on pràcticament totes les famílies es coneixen.

I no hi ha cap dubte que la revista serà un referent de cara al futur per tothom que vulgui conèixer el passat de la vila, serà una eina per treballar i investigar. En els diferents números s’hi podrà trobar tota la informació que cada u li pugui interessar o necessitar.

Des de Calaf, Alta Segarra, han premiat a la revista La Segarra de Sta. Coloma, Baixa Segarra. Sentiments molt vius de pertànyer a una gran comarca que ha estat desmembrada. Ara els de Calaf pertanyen a l’Anoia, i els de Sta. Coloma a la Conca, però ha perdurat la consciència que uns i altres som a la Segarra.

Felicitats a tots els que fan possible, amb el seu treball, esforç i dedicació, que La Segarra surti cada mes. I gràcies a tots ells. 

Silvestre Palà, president de l'Associació Cultural Baixa Segarra, explicant què representa la revista "La Segarra" pels colomins
Anna Albareda, presidenta de l'Associació Cultural Revista la Segarra, reb el premi Sikarra de mans de Xavier Ribera, president de la Fundació Jordi Cases i Llebot i de Maria Garganté, presidenta de l’Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrencs
Els agraïments
El trofeu

 

Montse Rumbau

21 de març 2022