Gemma Lienas. gemmalienas.com

       

Atrapada al mirall

de Gemma Lienas

Gemma Lienas i Massot (Barcelona, 1951), escriptora, política i activista, és llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona. S’ha dedicat a la docència, a l’activitat editorial i a la política, essent actualment diputada al Parlament de Catalunya. A mitjans dels 80 va començar a escriure novel·les pel públic juvenil i adult i obres de no-ficció on ha abordat sovint temàtica feminista. La seva producció literària ha estat traduïda a diverses llengües. Entre els molts reconeixements que ha rebut destaquem la medalla al treball President Macià (2010), pel seu paper en la literatura catalana i per la seva lluita feminista (Viquipèdia).

El llibre que hem llegit, Atrapada al mirall, va ser publicat l’any 2007 i és una novel·la al voltant de la violència psicològica que es pot produir en les relacions de parella.

A partir de la mort d’una amiga la protagonista en reconstrueix els darrers temps de vida i esbrina tot el procés que la va portar des de ser una persona activa i amb empenta a una actitud de submissió i dependència del seu marit. La forma del relat és coral, o sigui que ens parlen en primera persona els diferents personatges, cosa que a vegades pot portar a confusió.

El títol de l’obra té a veure amb un mirall antic que la família conservava a través de les generacions i que juga un paper central en el procés d’investigació de la mort de l’amiga.

La recerca està ben explicada i resulta creïble i s’expliquen de forma raonada els mecanismes psicològics que justifiquen les conductes dels personatges. Es palesen els aspectes més foscos de les relacions interpersonals, especialment de parella, on poden predominar l’engany, les pulsions per controlar l’altre persona, la gelosia i les tírries.

En general ha agradat des del punt de vista literari i, a més, la denúncia que fa de la violència masclista més subtil i psicològica ens ha semblat encertada i justa.

 

Jordi Gras

28 de març 2022

Empúries