L'Hora Poètica 2022

El dia de sant Jordi a les 6 de la tarda es va celebrar L’hora poètica després de 2 anys en que no s’havia pogut fer per causa de la pandèmia de la COVID-19. L’acte va tenir lloc a la sala gran del castell que oferia un magnífic aspecte plena de gent expectant.

La temàtica d’aquest any girava al voltant de dos personatges cabdals de la cultura catalana, Joan Fuster i Gabriel Ferrater dels quals es commemora el centenari del seu naixement. Del primer es van recitar poemes i fragments escollits de la seva abundant prosa. No em puc estar de reproduir un parell de frases que corresponen al seu llibre Nosaltres els valencians publicat l’any 1962 i que diuen així: “Els Països Catalans no són solament un petit tros d’humanitat que parla una mateixa llengua. Són això, evidentment: però, el fet de parlar una llengua, la mateixa, és resultat d’una unitat anterior i origen de nous llaços d’unitat”.

Per altra banda, de Ferrater, reusenc, es van llegir poemes representatius del seu estil elaborat i que va el van fer el primer poeta català de la postguerra amb gran influència sobre els que van venir darrere.

No van faltar poemes clàssics de Jacint Verdaguer, Guerau de Liost, Josep Carner, J.V. Foix, Joan Brossa i del contemporani Narcís Comadira. L’hora va passar ràpid, però vam tenir temps per acabar sentint poemes del convilatà Joan Rosselló i del recentment traspassat Joan Salat.

Com es habitual en aquestes trobades també es van cantar cançons que van recordar Pau Riba que no fa gaire que ens ha deixat. Els cantants van ser Josep Maria Riba i Marta Ribot acompanyada a la guitarra per Marc López. Els rapsodes per la seva banda van ser Josep M. Carreras, Salvador Casellas, Isabel Costa, Mercè Esplugas i Joan Mestre. La presentació de l’acte va córrer a càrrec de Joan Obradó. La participació desinteressada i entusiasta de tots ells és el que permet que el Club de Lectura pugui reeixir en l’organització d’aquest esdeveniment, amb el suport de l’Ajuntament, el Campus extens de la Universitat Rovira i Virgili, la Fundació Quer Alt i la Diputació de Tarragona.

Club de Lectura de Santa Coloma de Queralt

fotos: tribus de la segarra