Isabel Allende – admagazine.com – Getty Images

       

Eva Luna

d’Isabel Allende

Isabel Allende Llona (Lima, 1942) és una escriptora xilena i Premi Nacional de Literatura de Xile 2010, neboda del president xilè Salvador Allende. Des de molt jove va treballar de periodista en la premsa escrita i després a la televisió. Després del cop d’estat de Pinochet (1973) es va exiliar amb la seva família a Caracas, on va començar a escriure a plena dedicació. Ha venut més de 73 milions d’exemplars i el seu treball ha estat traduït a més de 42 idiomes (Viquipèdia).

D’aquesta autora hem llegit Eva Luna (1987) que és el relat de la vida d’una dona immersa en els avatars polítics i socials de la Sud-Amèrica de la segona meitat del segle XX. En el transcurs de la narració es creuen altres personatges típics de l’entorn com el guerriller, l’indi o el funcionari de l’aparell repressor de la dictadura de torn. Com també situacions típiques: la vida a l’hospici regentat per monges o la vida al carrer en un ambient de marginació. Ens ha recordat en alguns moments Cien años de soledad del Nobel Gabriel García Márquez, impressió que també hem vist en algunes crítiques de l’obra a la xarxa.

Tot i que les peripècies de l’Eva Luna són dramàtiques el relat presenta uns cantells arrodonits, sembla doncs que l’autora pretén donar una visió suavitzada de la realitat. Això potser ha estat el que li ha permès gaudir d’una amplia acceptació popular. En general ens ha agradat tot i constatar que es tracta del tipus de literatura per passar l’estona sense majors pretensions.

En la propera trobada del Club seleccionarem els llibres pel curs 2022-2023.

 

Jordi Gras

18 de maig 2022

debolsillo