foto: tribus de la segarra

 NITS MUSICALS DE LA BRUFAGANYA

Xavier Díaz-Latorre i Jordi Savall

Programa

Dissabte 6 d’agost de 2022

Hi havia qui-sap-los-nervis i molta expectació entre els organitzadors i simpatitzants de les Nits Musicals de la Brufaganya. No en va feia temps que anaven darrere de poder oferir una actuació del mestre Jordi Savall dins el cicle de les Nits Musicals.

Els nervis hi eren per què volien que tot sortís bé; i també l’expectació, ja que la figura de Jordi Savall té una dimensió extraordinària i el precedeix una fama que s’ha anat generant al cap dels anys, en l’àmbit mundial.

I amb els nervis i l’expectació vam passar al moment de la veritat. Un escenari senzill, la llum encertada i allà a terra els instruments: tres violes de gamba, una tiorba i una guitarra.

I els dos mestres es posen a tocar una música i uns sons que han fet venir de segles enrere i ens els acosten i ens els mostren d’una manera intensa i a la vegada molt propera. I com el mateix mestre reconeix i explica, la música fa emocionar i així li va passar al públic nombrós i entregat que no parava d’aplaudir després de cada peça interpretada.

Tota màgia té truc i aquest no és res més que un munt d’anys de feina d’investigació, de valoració i revalorització de peces i tonades antigues i oblidades; i d’un rigor interpretatiu que inclús a un neòfit no se li escapa, després de veure amb quina intensitat i a quina velocitat anaven les mans i els dits dels dos mestres.

Hi va haver un detall destacable i que ens va alegrar encara més la vetllada: el senyor Savall, va sonar per primer cop en públic, una viola de gamba que, tal com va dir ell mateix, va ser un regal pel seu 81è aniversari. Es van sentir entre el públic força comentaris elogiant el so d’aquest instrument del segle XVII. Senyor Savall, per molts anys pel seu aniversari i que per molts anys pugui sonar aquesta viola.

Volem agrair també que després del concert i en un ambient relaxat, el mestre Savall, compartís una estona amb els voluntaris que organitzen aquestes Nits Musicals, i que els donés ànims i els encoratgés a seguir amb aquest projecte.

A Sant Magí hi passen coses i ho sap tothom i sovint ni en som conscients; però d’aquí a un temps direm, te’n recordes d’aquell dia d’agost que van venir el Xavier Díaz-Latorre i el Jordi Savall?

7 d’agost 2022

foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
_1220511
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra
foto: tribus de la segarra