Jordi Pigem
Irene Vallejo
Tucídides
Paul Morland

       

Reunió especial del Club de Lectura

En la reunió darrera del Club de Lectura enlloc de comentar tots el mateix llibre, quatre membres del club van comentar diferents llibres que cadascú d’ells havia escollit. Es va posar com a únic requisit que fossin llibres d’assaig.

Els títols escollits van ser: “Pandèmia i postveritat. La vida, la consciència i la Quarta Revolució Industrial” de Jordi Pigem; “L’infinit dins d’un jonc” de Irene Vallejo; “Història de la guerra del Peloponés” de Tucídides i “La gent de demà (Tomorrow’s people)” de Paul Morland.

L’autor Jordi Pigem és conegut a les xarxes per difondre dades falses i enganyoses sobre la pandèmia i aquest llibre n’és un bon exemple. Irene Vallejo en l’obra comentada tracta de la història del llibre al llarg de trenta segles en totes les formes que ha agafat per transmetre la creativitat humana. Tucídides, militar i historiador del segle V abans de Crist, en els dos primers volums d’aquesta obra, ens comenta las raons que van provocar la guerra homònima i que va tenir lloc entre Atenes i Esparta. No són gaire diferents de les que hi ha darrere de conflictes bèl·lics contemporanis. Finalment Paul Morland, en el seu llibre publicat l’any 2022, ens explica l’evolució demogràfica del món des de l’edat mitjana fins al present i fa algunes especulacions sobre el futur proper. Dona informacions xocants com són la caiguda de la natalitat a tot el planeta que portarà a l’aturada del creixement de la població al que estem acostumats les darreres dècades. No dibuixa un futur negre, ja que constata que tant la disminució de la mortalitat infantil com la materna ha arribat a tots els racons del planeta, com també ho ha fet, a pràcticament tot arreu, l’accés massiu de la dona a l’ensenyament superior.

L’experiment ens ha agradat encara que comentar quatre llibres en una hora és massa atapeït, però un parell de llibres potser sigui l’òptim. La propera trobada serà per comentar “Abaixeu les armes” de Bertha Von Suttner, activista que l’any 1905 va guanyar el premi Nobel de la Pau.

 

Jordi Gras

28 de setembre 2022