JORDI GRAS

Es vol ressuscitar el dodo

El dodo (Raphus cucullatus) era un ocell gran, d’un metre d’alçada i d’un pes entre 15 i 20 quilos, vivia tranquil·lament a l’illa Maurici a l’oceà Índic, fins que cap a finals del segle XVII els homes van arribar a l’illa i es van dedicar a matar-los a bastonades. El dodo no podia volar i mai s’havia hagut d’enfrontar a cap agressió per tant allò va ser el seu final com a espècie. Al Museu d’Història Natural de Londres hi ha un esquelet complet d’aquest ocell.

La notícia és que una empresa, Colossal Biosciences, es proposa crear un dodo a partir del seu genoma, que va ser desxifrat l’any passat. Aquest empresa, fundada l’any 2021, va dir en primer lloc que volia ressuscitar un mamut i després un tigre de Tasmània, igualment extingits.

Encara que recrear el dodo pot ser tècnicament possible, el procés planteja qüestions com les següents: com l’haurien de criar i alimentar els seus pares?; l’entorn que es trobaria l’animal seria l’adequat?; el model de comportament del seus pares seria el que necessita un dodo per fer de dodo? Cap d’aquestes preguntes té una resposta fàcil. L’hàbitat de l’illa Maurici on va viure el dodo ja no existeix i a més s’han introduït espècies que podrien amenaçar la vida d’aquest pacífic animal.

Els possibles pares sí que estan identificats; serien una parella de coloms de les Nicobar (Caloenas nicobarica) ja que es creu que aquests coloms poden ser els avantpassats més propers del dodo.

A la comunitat científica li preocupa més que no pas aquests problemes tècnics el fet de que aquesta empresa privada hagi aconseguit una quantitat de diners enorme (225 milions de $ als quals s’han afegit recentment 150 milions més) per intentar un projecte de resultat incert. Aquest diners serien de més profit si s’invertissin en restaurar l’hàbitat de l’illa Maurici o fer tasques de prevenció per evitar l’extinció d’animals en risc. De fet la revista Nature va fer una enquesta entre els seus lectors en línia i només un 29% estaven d’acord en fer l’intent de ressuscitar especies extingides.

 

El dodo (Raphus cucullatus) ebay.com

Jordi Gras

2 de març de 2023