Matilde Asensi

       

“El retorn del Cató”, de Matilde Asensi

Matilde Asensi, nascuda a Alacant el 1962, és una periodista i escriptora tardana que principalment es dedica a publicar novel·la històrica. “El retorn del Cató” és la continuació del seu llibre “L’últim Cató”, que va tenir un gran èxit de vendes.
Personalment, no coneixia la seva obra, i vaig començar la lectura amb ganes: és un llibre de 600 pàgines ben editat i que semblava interessant.
Acabada la lectura, què en puc dir? Si us agraden els “escape rooms”, “Indiana Jones”, les pel·lícules d’acció nord-americanes i jugar al “memory” amb un munt de referències bíbliques i noms arameus, hebreus, jueus, llatins, ebionites…, aquest és el vostre llibre. Té el mèrit d’aportar una gran informació històrica, i no dubto que estigui ben documentat i que sigui molt rigorós amb les dades que presenta. No vull desmerèixer la feina que hi ha al darrere, però explica una història d’aventures poc creïble, amb molta palla i contingut sense interès, que arriba a fer-se llarga i pesada. És l’odissea d’un grup de personatges que investiguen i recerquen l’indret on s’amaguen uns ossaris. Amb aquesta trama, veureu aparèixer personatges i moments històrics famosos, com Marco Polo, la Ruta de la Seda, Jesús, el Vaticà, la Torà i moltíssims més, barrejats amb la màfia italiana, la Guàrdia Suïssa i diversos ordes religiosos, salpebrat amb descripcions minucioses sobre el luxe i poder d’alguns dels protagonistes i amb uns tocs d’acció on els personatges viuen peripècies i proeses diverses dins una gran muntanya. Una croada que m’ha costat de creure i que no m’ha provocat massa interès. També haig de dir que dins el nostre Club de Lectura hi ha hagut opinions semblants a la meva, però també hi ha hagut lectors/es que l’han trobat entretinguda, ben documentada i que s’hi han “enganxat”.

 

Marta Ruescas

24 d’octubre 2023