JORDI GRAS

La collita de nous medicaments de l’any 2023

La revista Time en el seu número corresponent al 25 de desembre de 2023 dedica un article a valorar els medicaments apareguts al mercat americà durant l’any.

 

L’autora de l’article, Alice Park, especialista en salut i medicina de la revista Time, considera aquest any com molt bo pel que fa al tipus de medicaments aprovats, que pertanyen a unes categories com són el tractament de l’Alzheimer, l’obesitat i les malalties infeccioses, que auguren una nova era.

 

Per tractar l’Alzheimer ha aparegut el producte lecanemab, que és un anticòs monoclonal contra la proteïna Beta-amiloide del cervell. No és el primer producte amb aquest mecanisme d’acció, però els laboratoris que l’han generat diuen que és el més eficaç.

 

Com a tractament contra l’obesitat ha sortit al mercat un producte que ja hi era però amb la indicació de diabetis. Ara sota el nom de tirzetapida reivindica davallades de pes corporal del 20%.

 

Pel que fa al tractament de les malalties infeccioses han aparegut vacunes contra el virus respiratori sincicial en adults, oferint una protecció en pacients d’edat i en embarassades. Aquest virus genera símptomes com de refredat que duren una setmana o dos, però que poden ser greus en infants i adults d’edat avançada.

 

També destaca la senyora Park el primer tractament per via oral per a la depressió postpart, zuranolona, i l’autorització per part de l’administració americana de les darreres fases de la recerca de tractaments que comporten la modificació genètica dels pacients utilitzant la tecnologia CRISPR.

 

La majoria d’aquests tractaments són biològics, vacunes o anticossos monoclonals per exemple, i no productes de síntesi química. Els productes biològics pretenen curar la malaltia mentre que els productes químics generalment atenuen o eliminen els símptomes. Recordem que entre les poques malalties que s’han aconseguit erradicar hi ha la verola, fet que es va aconseguir a través de la corresponent vacuna.

 

Els productes biològics en general no es poden administrar per via oral, s’han d’administrar en injecció. Però el problema gran és el seu preu que és molt alt i que fa que els sistemes públics de salut, en els països que en tenen, tinguin dificultats per assumir-los o en els països en què els costos vagin a càrrec de companyies d’assegurances aquestes tinguin reticències per fer-se’n càrrec. Aquest problema s’haurà d’abordar a través de negociacions o en el millor dels casos a través d’algun avenç tecnològic que en permeti una elaboració més econòmica.

 

Un altre tret que es destaca d’alguns d’aquests productes és el seu caràcter de tractament preventiu. Aquest és el cas del lecanemab que està indicat pel tractament de l’Alzheimer en les fases inicials i que segons reivindica alenteix el progrés de la malaltia. Encara que es tracta d’un producte biològic no reivindica la curació de la malaltia. De fet, en revistes especialitzades la seva eficàcia es observada amb cautela. L’altre producte per prevenir una malaltia són les vacunes contra el virus respiratori sincicial. L’experiència ens dirà si estem davant d’una nova era pel que fa al tractament d’aquestes malalties.

stevepb

Jordi Gras

10 de gener de 2024