A l’Anna li agrada portar una foto del seu pare quan tan sols tenia un any. Està assegut a la falda del seu pare, és el petit de la família, i l’únic noi, a la fotografia també hi ha les seves quatre germanes. És un nen molt maco, ros i amb rínxols i amb uns ulls molt clars i amb el mateix blau que tenen els de l’Anna. El pare de l’Anna és el J M. Tarragó i Puig, i era de cal Cornet. I l’avi, també de cal Cornet, era el Josep Tarragó Palau, casat amb l’Agneta (Anna) Puig.

Cal Cornet, és una de les poques cases que hi havia i encara hi ha al poble de Sant Gallard, un poblet molt petit a prop de Sta. Coloma de Queralt, el primer per on passa el Gaià després del seu naixement a Sta. Coloma. Cal Cornet no tindria res d’especial, a part de ser la casa d’on provenen els Tarragó, si no fóra que és la casa d’on venia la branca de la mare d’Antoni Gaudí.


Sí, els avantpassats d’en Gaudí per part de mare eren de cal Cornet.

Jo sempre havia sentit a dir a Sta. Coloma que la mare d’en Gaudí era de Cal Cornet de Sant Gallard, i que el famós arquitecte bé podia haver nascut a Sant Gallard, ja que les dones acostumaven a anar a parir a les cases d’on provenien, perquè allà hi tenien les seves mares. Però res de tot això és cert, ja que l’avantpassat de part de mare d’en Gaudí que era de cal Cornet de St. Gallard era en Jaume-Joan Cornet, un pagès que s’havia casat amb l’Antònia Llombart el 1764, o sigui a mitjans del segle XVIII.

Segurament devia ser el fill d’aquest pagès, el Blai – en alguns llocs consta com a Carles- Cornet, el que devia haver marxat de la casa de St. Gallard per anar a Reus a aprendre un ofici: el de calderer. El Blai, el 1786 es va casar amb Maria Sans, i el seu fill Antoni Cornet va continuar l’ofici de calderer, i una filla seva l’Antònia Cornet, va ser la mare d’en Gaudí.


Jaume-Joan Cornet = Antonia Llombart -1764-

És pagès i viu a cal Cornet de St. Gallard


Fill: Blai Cornet = Maria Sans -1786-

Fa de calderer a Reus.


Fill: Antoni Cornet = Maria Bertran

Continua amb l’ofici de calderer a Reus


Filla: Antònia Cornet Bertran: mare d'en Gaudí

Per part de pare, els Gaudí procedien del sud de França, de l’Auvernia. Un dels seus avantpassats, Joan Gaudí, un venedor ambulant, va arribar a Catalunya a la primera meitat del segle XVII, com tants altres occitans que van arribar en aquest segle i també en els dos anteriors. Sembla que el cognom occità podia haver sigut Guaudin o Gaudin, i que es va catalanitzar de seguida passant a Gaudí. Joan Gaudí es va instal·lar a Riudoms i es va casar amb Maria Escura. Entre els seus descendents hi hagué un teixidor, dos pagesos i finalment tres calderers. L’últim d’aquest seria el pare d’en Gaudí que es va casar amb l’Antònia Cornet que a casa seva també eren calderers.   

El Gaudí tenia els ulls d’un blau que diuen que no passaven desapercebuts, i l’Anna Tarragó, i també els tenia el seu pare, té un blau que crida molt l’atenció. I el cosí germà de l’Anna, el J M. que ve també per part de mare de cal Cornet de St. Gallard, porta una barba blanca i, curiosament, el seu perfil s’assembla molt al del Gaudí. Els gens tenen aquestes coses, es transmeten de generació en generació, i els que afloren en les diferents generacions poden arribar a ser molt sorprenents per les semblances que es poden crear encara que el parentesc sigui molt llunyà. Sempre em va sorprendre una anècdota que va passar a Sta. Coloma: un dia van trucar a la porta de la casa dels meus sogres i algú va anar a obrir, la persona que havia arribat va pujar l’escala i un cop dalt va dir que es deia Maria, o com es digués, i que venia d’Igualada, els meus sogres que encara no l’havien vist però l’havien sentit, van tenir un espant de mort, perquè van reconèixer la veu d’una cosina que feia anys que havia mort, la persona que havia vingut era la seva néta, i tenia exactament la veu de la seva àvia.


St. Gallard està dalt d’un turó i el paisatge del seu voltant és el típic de la zona, camps de cereals canviants segons l’estació de l’any, petits boscos que destaquen quan el blat està daurat o quan ja s’ha segat, i amb una vegetació més espessa a la vora del riu. El poble sempre ha sigut molt petit i amb un paper dins de la història molt poc rellevant, tot i que havia tingut un castell, o casa forta, ara molt enrunada. També havia tingut dos molins, ja que es troba a la vora del Gaià. El de dalt: el molí Vell, en queda actualment ben poca cosa; i el de baix: el molí Nou. Aquest molí es pot veure des de la carretera, i és un edifici impactant i de grans dimensions que està format per tres cossos d’edificis, el més antic, segurament d’època medieval, és el de ponent: una torre amb un portal adovellat a la façana nord. Aquest molí apareix ja documentat el 1357. Els recs que portaven l’aigua que venia de la font de St. Gallard, i d’una resclosa, així com els que venien del molí Vell, encara hi són, també la bassa que és d’amples dimensions. Algunes cases del poble estan enrunades o ja no existeixen, però algunes altres s’han rehabilitat i arreglat, i la petita església, ara que ja no hi ha el castell dempeus, dóna personalitat al conjunt. Les cases estan més o menys alineades al llarg de l’únic carrer que hi ha, les cases més allunyades de l’església, direcció Sta. Coloma, com cal Cornet i cal Briançó, són cases grans i aïllades i amb terreny als voltants. Aquestes dues cases són les que estan habitades actualment, i la de cal Briançó, per la mateixa família que hi havia viscut sempre, i continuen fent de pagès com els seus avantpassats.

Sant Gallard pot oferir el seu paisatge, Sant Miquel al fons i el curs del Gaià amb la seva vegetació de bosc de ribera, també tranquil·litat i silenci, i també pot oferir la història de cal Cornet, la casa on havien viscut els avantpassats de la mare d’en Gaudí, pagesos humils de la Baixa Segarra. El que en va marxar per aprendre un ofici a Reus havia de ser un cabaler, ja que aquests són els que acaben marxant perquè l’hereu a casa nostra és qui es queda a la casa i qui conserva el patrimoni de la família, alhora que cuida dels pares. Afegint-hi una mica d’humor i d’imaginació, tinguem present que descendents de cal Cornet corren per Sta. Coloma amb gens d’en Gaudí, i qui sap si en sortirà algun altre geni.


Família Tarragó. Els pares: Josep Tarragó Palau, de cal Cornet, i Agneta Puig. A la falda del pare: J M. Tarragó Puig amb les seves germanes. -Anys 20-

Garbellant a l'era. Sant Gallard.

esquerra: Marina Segalà

mig: Jaume Casas

dreta: Joan Mestre



Foto Arxiu Ramon Orga


Foto: St. Gallard, començamentssegle XX.


arxiu ACBS

Sant Gallard

Molí Nou o Molí de Baix


Foto: El Trill, Argençola